Tebliğin tarafıma ulaşmadan yakalama kararı çıkarılması
Merhaba değerli hukukçular ; 2016 yıldından beri belediyede çalışmaktayım. Bu süre zarfında kredi kartının borçlarını ödeyememem sebebiyle icralık oldum.Bir kaç borcum daha vardı bunlar maaş haczi 1/4 kesinti ile ödendiler. Son kalan borç sebebiyle 2016 dan önce ikamet ettiğim farklı bir şehire mal beyanında bulunma emri gönderilmiş. Tabi tarafıma herhangi bir tebliğ ulaşmadı mernis adresimde kayıtlı olan yere değilde eski adresime tebligat gitmiş. İstanbula seyehat ettiğim sırada jandarma ekipleri tarafından hakkımda yakalama kararı olduğu ilgili icra dairesi tarafından mal beyanında bulunmadığım için savcılık aracılığıyla yakalama kararı çıktığını söylediler. Ben istanbula bir kaç işimi halletmeye giderken 1 gün karakolda bekletildim(İşlerim yarım kaldı). Sabah mal beyanında bulunup serbest bırakıldım sorum şudur;
1)Mal beyanında bulunma emri tarafıma tebliği yapılmadan nasıl yakalama kararı çıkartılıyor ?
2) Kamu kurumunda çalışmama rağmen maaş haczi istenmeden nasıl oluyor da mal beyanında bulunmam talep ediliyor(Affınıza sığınarak yanlış biliyorsam düzeltin lütfen kanunda ilk maaşa, maaş yoksa taşınır/taşınmaz mallara haciz konulması gerekmez mi) ?
3)Bununla ilgili tazminat davası açmam durumunda sonuç alabilir miyim ?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürlerimi sunuyorum.
Cevap: Tebliğin tarafıma ulaşmadan yakalama kararı çıkarılması
O borçla ilgili ilk ödeme emrini aldınız herhalde öyle değil mi?
Mal beyanında bulunmanız gerektiği size icra dairesi tarafından gönderilen ödeme emrinde belirtilir zaten. Yani aslında size bildirilmiştir.
Alacaklı tahsil için imkan tanınan tüm yolların tamamını birden yada herhangi birine başvurabilir, bu tahsil yollarının da bir sırası yoktur. Olabilecek en hızlı tahsil yolunu seçerek te başlayabilir, hepsine bir den de.
Sn. Erdoğan bey vermiş olduğunuz cevaptan ötürü teşekkürlerimi sunuyorum. Yalnız elime ulaşan bir ödeme emri yok. 4 yıl önce oturmuş olduğum eve tebligat gitmiş komşum posta kutusunda görmüş mal beyanında bulunma emrini yakalanma kararı ile karakolda kaldıktan sonra ki hafta haberim oldu. Aslında 4 yıldan beri mernis adresim suan oturduğum ev üzerine kayıtlı. Yani hiç bir şekilde tebligat veya ödeme emri benzeri bir uyarı bile almadım sadece E-devletten icra yazısı olduğunu görmüştüm. Bana herhangi bir ihbarname falan yapılmadı.Hiç bir şekilde haberim olmadan bana tebliğ gerçekleşmeden yakalama kararı çıkartılması ve seyahatimin engellenmesi işlerimin yarım kalması sebebiyle tazminat davası açmam mümkünmüdür ?
Tazminat davası açabilirsiniz. Ancak bu dava sonucunda tazminata hak kazanamazsınız.