-
Fazla mesai hakkında
İki aydır özel bir şirkette asgari ücrete çalışıyorum
İlk ay 50 saat civarı mesai ikinci ay ise 90 saat mesaiye kaldım. Yani haftada 45 saatten sonra birinci ay içinde 50 ve ikinci ay 90 saat fazla mesai yaptım.
Fakat çalıştığım iş yeri hafta sonlarını normal gün ücretinden hesapladı ve 9 saat üzerine fazla mesai ücreti verdi. Yani haftada 63 saatin üzerine fazla mesai ücreti verdi.
Fazla mesai ücretini fazla mesai saatinin saatlik ücretinin 1,5 katı ile çarparak hesapladım. Acaba benim hesaplamamda bir yanlışlıkmı var.Sadece bir hafta içinde haftada 35 saat mesai yani bir hafta içinde toplam 80 saat çalıştım.
Bu anlattığımda illegal bir durum varmıdır varsa ne yapabilirim nereye başvurabilirim.
Teşekkürler.
-
Bir denkleştirme sözkonusu değilse, haftalık 45 saati aşan çalışmalar fazla çalışma olarak nitelendirilir. Günlük çalışma saatleriniz, ara dinlenmesi süresi ve haftada kaç gün çalıştığınız mesajınızda açık olmadığından, hesaplamalarınızın doğruluğunu değerlendirmek oldukça zor.
Mesajınızda haftasonundan kastettiğiniz Cumartesi ve Pazar günleri ise ve haftada 5 gün çalışıp 45 saatlik normal çalışma süresini dolduruyorsanız, Cumartesi çalışmalarınız fazla çalışma, Pazar günü çalışmalarınız hafta tatilinde çalışma olarak değerlendirlir ki, ücretlendirilmelerinde belirttiğiniz gibi normal saat ücretinizin 1,5 katını dikkate almalısınız.
Yıllık fazla çalışma toplamı 270 saati geçemez. Ayrıca fazla çalışmaya kalmak sizin muvaffakiyetinize bağlıdır. İşvereninizin sizi fazla çalışmaya zorlaması, fazla çalışma ücretinizi eksik ödemesi, size İş Kanunu 24/2'ye göre fesih hakkı doğurur, ancak kıdeminizin 1 yıldan az olması nedeniyle kıdem tazminatı ve yıllık ücretli izin hakkına sahip olmamanız nedeniyle iş akdinizi şimdilik feshetmenizi tavsiye etmem. Şu aşamada eğer bir eksik hesaplama varsa, fazla mesailerinizi ihtiva eden ücret bordrolarıni ihtirazi kayıtla almanız yerinde olacaktır.
Selamlar,
-
Merhabalar, ben yakşalık 2 yıl(2003-2004) kadar bir şirkette fazla mesaiyi yoğun olarak yaptım.2005 Nisan ayında istifa ettim.Ancak bana şirketim tüm alacaklarımı aldığıma dair bir yazı imzalattı.Bu yazıya şerh koymak gerekiyormuş ancak koymamışım. Bir de çalıştığım yıllar içerisinde ara bir sözleşme ile 270 saate kadar olan fazla mesai için mesai ücretinin maaşıma dahil olduğuna dair bir imza imzalattılar. Her iki durumda da 1.durumda işimden çıkarken maaşımın ödenmeme korkusundan, 2idurumda da çalışmaya devam ettiğim için önüme gelen kağıdı imzalama durumundan şirketten alacağım olan2 yıllık sürede fazla mesai 590 saatimi alma ihtimalim nedir? Bazı mahkemeler zorunlu olarak imzaladığım ibranameleri ileri sürerek benim alacağımın olmayacağını söyler mi?Ben hakkımı nasıl alabilirim?Alabilir miyim?
-
İlkinde ibranameyi imzaladığınız gün görünen alacaklarınız da tarafınıza ödendi ise (yani ibra imza tarihi ile, ödeme tarihi aynı ise), ikincisinde yıllık 270 saatin üzerinde ispatlayabileceğiniz fazla mesaileriniz bulunmamaktaysa, yapılabilecek fazla bir şey olmadığını düşünüyorum.
Selamlar,