Yurtdışı çalışma maaşa etkisi
Merhabalar,
Çalıştığım şirketin montaj personeli olarak makine montajı, eğitim, ariza gibi durumlarda yurtdışına çıkmaktayım. Kimi zaman birkaç gün kimi zaman birkaç ay yurtdışında çalışıyorum.
Bu çalışmalarda mesai ücretim günlük 1.5 ile çarpılarak yatıyor ancak pazar günleri hafta tatili olduğu için hesaplanmıyor ve pazar günleri için normal mesai ücretimi alıyorum.
Bu uygulama doğru ve hukuka uygun mudur?
Ayrıca 2nci sorum; yurtdışı iaşe masrafları genelde müşteriye ait oluyor. Bunun için de herhangi bir harcırah almıyorum.
Şirket ile itilaf halindeyim, bu iki konuda Yasal olarak ne talep etmeliyim?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Saygılarımla,
Cevap: Yurtdışı çalışma maaşa etkisi
Merhaba,
Emekli aylığı hesaplamaları 3 aşamada hesaplanmaktadır. Birinci aşama 1.1.1990-31.12.1999, 2. Aşama 01.01.2000-30.09.2008, 3. aşama 01.10.1998-emeklilik için müracaat edilecek tarihe kadar. Bu dönemlerde ödenen prime esas kazançlar emekli aylığının belirlenmesinde oldukça önemli bir rol oynar. Tatbiki bu dönemlerdeki ve 01.01.1990 öncesi ödenen primlerde , yıpranmalar da önemlidir. Prime esas kazanç ne kadar yüksek ise o kadar iyidir. 01.01.2019 tarihinden 31.12.2019 tarihine kadar uygulanacak prime esas kazanç tavanı 19.188,40 TL dir. Burada sizin yurt dışına görevli olarak gidip belli bir süre çalışmanızın emekli aylığına katkısı olabilmesi için almış olduğunuz aylığın brütünün artması fayda getirir . Şöyle ki; işveren size harcırah veriyorsa bu emekli aylığınıza etki yapmaz. Harcırahlar prime esas kazanca dahil edilmemektedir. (işverenler genelde bunu yapıyorlar) Ancak harcırah dışında fazla mesai uygulanıyorsa ve bu resmi olarak hesabınıza yatıyorsa fazla mesai prime esas kazanca dahil edilir. Bu olay emekli aylığına etki yapar. Tabi sadece yurt dışında değil yurt içindeki fazla mesailer de etkiler. Etkilemediği nokta ise, sgk ya tavandan prim ödeniyor ise yani 19188,40 tl bu yıl için fazla mesainiz olsa da sgk prime esas kazancı bu rakamı geçemediğinden aylığınızda bir artış olmaz. Bilgi edinmenizi rica ederim. Saygılarımla, Dr. Burhanettin Demircioğlu
Cevap: Yurtdışı çalışma maaşa etkisi
Mesai dediğiniz fazla çalışma ise;
Yurtdışında yapmış olduğunuz çalışmalarda yurtiçinde yapmış olduğunuz fazla çalışmalara göre farklı bir hesaplama / ödeme yapılması gerekmiyor yasal olarak.
Mesai dediğiniz, normal çalışma saatleri arasında çalıştığınız günlük çalışma süresi ise ve bunun için her 1 güne 1,5 günlük ücret ödeniyorsa da, çok iyi.
Hafta tatili günü , çalışmadan geçiriyorsanız 1 günlük hafta tatili ücretinin ödenmesi de normaldir.