Senedi iade ederim ama müşteri getireceksin
Merhaba, üniversite sonuçları açıklanmadan önce ingilizce hazırlığı atlamak için bir ingilizce kursuna kayıt olmuştum. Annem, kaydımı yapan kurucu/genel müdüre, kursa devam etmeme ihtimalimin olduğunu ve senet imzalamak istemediğini belirtmesine rağmen kaydımı yapan şahıs; vazgeçmem durumunda senetleri iade edeceğini söylemişti. Hazırlığı atlamam sebebiyle kursa devam etmedim fakat kurucu, kalan senetleri iade etmeyi reddetti. Benden okulumda kurumun reklamını yapmamı, insanlara kendisinin halam olduğunu söyleyerek kuruma yeni insanlar çekmeyi ve her yeni öğrenci karşılığında ücret alacağımı ve karşılığında iki senetten birini vereceğini söyledi. Tabii ki kabul etmedim fakat bana kurumun çok sayıda broşürünü ve bu işi nasıl yapacağımı gösteren eliyle yazdığı bir grafik verdi. Kurucunun yaptığı yasal bir şey mi? Bana yalan söyleyerek öğrenci getirmemi, getirdiğim öğrenci başına ücret ödeyeceğini söyleyerek sigortasız işçi alma girişiminde bulunduğunu elimdeki broşür ve kendi yazdığı kağıt var. Bunlar yasal değilse kendisine bildirip, dava açtığı takdirde benim de bunları kullanacağımı bildirsem senetleri geri alabilir miyim ya da yaptığı suç teşkil ediyorsa doğrudan dava açabilir miyim?
Cevap: Senedi iade ederim ama müşteri getireceksin
Aslında kurs sahibi şu anda hiç bir şey yapmadan doğrudan senetleri takibe koyup eve icra gönderebilir. Çünkü siz senet verdiniz, "gelmezseniz senetleri iade ederim" diye bir sözleşme / evrak ise yok ortada. Hukuk, belge ve deliller ister. Ortada senet varsa sizin borcunuz vardır. Bu borcu geçersiz kılacak bir belge / delil ise sizde yok. Üzgünüm.