Yeni nafaka düzenlemesi sonrası
İyi günler dilerim. Şu an çalışmaları yürütülen yeni nafaka düzenlemesinin yasalaşmasından sonraki süreçte; yıllar önce boşanmış fakat hali hazırda nafaka ödeyenler ile boşanma davası daha sonuçlanmamış ve tedbir nafakası ödeyenler yararlanabilir mi? Açık sormak gerekirse, yeni çıkan kanunun geriye dönük işlemesi mümkün müdür? Aile hukuku buna imkan tanımakta mıdır?
Cevap: Yeni nafaka düzenlemesi sonrası
Kanun tasarısı, adı üzerinde bir tasarıdır.
Yasalaşmasından önce meclis komisyonunda, sonra genel kurulda değişiklikler yapılabilir.
Sonrasında Cumhurbaşkanı veto edebilir.
Yani Resmi Gazetede yayınlanana kadar konuşulan her şey varsayımdır.
Varsayıma dayalı konuşmak doğru olmaz.
Önceki boşanmalara nasıl uygulanacağına gelince. Bu konuda tereddüt oluşmaması için kanuna buna yönelik geçici maddeler koyarak açıklığa kavuşturmakta fayda var.
Ancak kanun bu konuda açık bir şey söylemezse, önceden nafaka yükümlüsü olmuş kişilerin nafakanın kaldırılması davası açmaları gerekebilir.
Sayın Ateşkan,
Olmayan yasa üzerinden konuşmak saçma ama sadece merak ettiğim için soruyorum. Ne nafaka yükümlüsü ne de alacaklısıyım bu arada. Kişisel görüşünüzü merak ettim. Çeşitli nedenlere bağlı olarak mahkemenin hükmettiği nafakaya bir sınır gelirse kişiler süre durumuna göre dava açarak bundan kurtulabilir yorumunuzu anlıyorum. Son derece de mantıklı. Ancak birde anlaşmalı boşanma var. Anlaşmalı boşanmada mahkeme emrettiği için değil karşılıklı anlaşma ile nafaka oluşuyor. Bana ayda şukadar nafaka verirsen boşanırım diyor biri. Diğeri yoksulluk vb. koşullar oluşmadığı halde kabul ediyor. Mahkeme onaylıyor. Ve uygun süreçle kesinleşiyor. Mahkeme bunu onaylamasa belki tarafların biri boşanmadan vazgeçecek. Ortada böyle bir akit varken Yüce meclisin bir kararına dayalı olarak bunun kaldırılması yasal olarak mümkün olsa bile hukuka uygun mu? (Ya da vicdani mi?:) )
Müvekkillerime, beğenin veya beğenmeyin, şu anki hukuki düzenlemeye göre durum şudur şeklinde tavsiyede bulunmayı tercih ederim.
Nafaka konusunda da her davanın kendine özgü bir yapısı vardır.
Nafakayı hak ettiği halde alamayıp mağdur olan kadınlar olduğu gibi, nafakayı hak etmeyen kadına yıllarca nafaka ödemek zorunda kalan erkekler de olabilir.
Eğer yoksulluk nafakası süre ile sınırlanacak olursa, bu kez boşanma davalarının uzatılıp mahkemelerinin iş yükünün arttırılması tehlikesi de mevcut.
Kişi, boşanma kesinleştikten sonra 2 yıl nafaka alacaksam, o zaman boşanmamakta direneyim, boşanmak yerine 3 yıl ayrılık isteyeyim, nafakayı alayım, sonra boşanma kararının istinaf ve temyize götürüp tedbir nafakası almaya devam edeyim diye düşünebilir.
Daha önce anlaşmalı boşananlar veya bundan sonra anlaşmalı boşanacaklar için de kanuna özel madde koyulmasında fayda var.
Bana göre bu konuda yapılacak en yanlış düzenleme, normal nafaka süresi dolduktan sonra devletin nafaka ödemesi olur.
Yanıtınız için teşekkür ederim. Kesinleşmiş anlaşmalı boşanmalar daki nafaka hiç konuşulmuyor.