Cezanın Ertelenmesinin İhlali
Değerli avukatlık mesleğini icra eden üstatlarıma bir sorum var.
Bir avukatın yanında çalışan , adalet meslek yüksek okulu öğrencisiyim.
Bir arkadaşımın bana sorduğu soruyu direk 1. Ağızdan gerekli düzeltmeleri yaparak yazdım.
'' 05/10/2014 Yılında uyuşturucu madde kullanmaktan TCK 191. Madde gereği hakkımda soruşturma ve kovuşturma açıldı. 18 Yaşından küçük olduğum için cezanın ertelenmesi hükmü verildi ve denetimli serbestlik tedbiri olarak haftada bir kez sempozyumlara katıldım . Ancak bildiğim kadarıyla 5 yıl olan erteleme süresi içinde tekrardan yakalandım. Erteleme kararının ihlali , tekerrürü oldu ve hakkımda kamu davası açıldı. 2019'un Ekim ayında duruşma yapılacak . Daha önce hiç hapis yatmadım ama pişmanım .
İnfazım hürriyeti bağlayıcı bir cezayla hükmolunur mu ? ''
Ben kendisine TCK'nın ilgili maddeyle müeyyidesinin 2 yıl ile 5 yıl arası olduğunu , ertelemenin ihlali nedeniyle seçenek yaptırımlara çevrilemeyeceğini , yargılamanın hükmünün hürriyeti bağlayıcı bir cezayla sonuçlanacağını söyledim .
Benim korkum bu söylediklerimde acaba yanlış bir husus var mı ?
Kendisini yanlış mı bilgilendirdim ?
Veya kendisine avukat tutmalısın mı demeliydim ? ( Tutar ise bir şey değişir mi ? )
Bu konuda gerekli görüş ve yardımlarınız beni çok sevindirir
Cevap: Cezanın Ertelenmesinin İhlali
- Gerekli kanundaki ilgili maddeleri okuyup , bu konuda belki yardıma ihtiyacı olanlar için kendi soruma kendim cevap veriyorum .
- Öncelikle bahsettiğim konuda '' Cezanın ertelenmesi '' olmayıp '' Kamu davasının açılmasının ertelenmesi '' hükmü verilmiştir .
- Zaten TCK 191. Maddesi ile yargılananlar kişinin kendi durumunun özelliklerine göre ilk başta '' Kamu davasının açılmasının ertelenmesi '' hükmü ile Denetimli Serbestlik kapsamında 1 yıllık kontrole tabi tutuluyor , bu 1 yıllık süre 5422 Sayılı yasa ile 1 yıldan 2 yıla çıkartırıldı . '' Kamu davasının açılmasının ertelenmesi '' 5 yıl süreyi kapsıyor.
- Eğer bu süre içerisinde bir kez daha ihlali söz konusu olursa hakim TCK 51. Madde kapsamında '' Hapis cezasının ertelenmesi '' hükmünü ; sanığın daha önce hapis yatmaması , ve iyi halini tespit ederse ( hakimin takdir yetkisi devreye giriyor burada ) verip. Bir kez daha denetimi 2 yıl süreyle bir kamu kurumunda çalıştırabiliyor. Benim acizane öğrendiklerim bu kadar hatalar varsa kusruma bakmayın.