Büyükdedemin cocuklarina degil torunlarina hak düsüyormus
Iyi günler
Türkcem cok iyi olmadigi icin simdiden özür dilerim. Yurt disinda dogdum büyüdüm.
Umarim bu konuda birisi bana yardimci olabilir.
Zamaninda, büyükdedem öldügünde (60li yillarda), hic bir cocugu (anneannem dahil - ki okumasi yazmasi yoktu) gidip mirastan hakkini almamis.
Ögrendiklerimize göre, büyükdedemin herseyi devlet tarafindan torunlarina (!) bölünmüs. Yanliz, torunlarin da haberi olmadigi icin, onlarda üstlerine almamislar. (Sonra gene torunlarin cocuklarina bölünmüs - tapu olmadan, hic bir sey olmadan)
Anca dedemin bes cocugundan ikisi gidip isletme hakkini almis. Tapu yokmus.
Gidip akrabalara hakkimizi sorduk, bize "oralarda hic bir sey yok, hakkiniz yok" gibi laflar edince, bizimkilerde inanip, arastirmamis. Ta ki bugüne kadar.
Sirf anneannem gidip tapusunu üstüne almadi diye, onun hakki bütün torunlara/yegenlere bölünmüs. (ki bütün kardeslerde öyle)
Yani Büyükdededen 100
bes cocugundan her birine 20 düsüp, o 20den gene kendi cocuklarinda esit bölünecegine,
Büyükdeden 100
her toruna/hissedarina (bugün 100 kisi olmus) 1 düsüyor.
Yanliz bu hissedarlarin icinde, cocuksuz ölen ciftlerde varmis. Aileye giren gelinin/damadin sülalesine (kardesine yegenine) de pay gitmis.
Simdi biz yurt disinda oldugumuz icin, herseyi bilmiyoruz, ve bir cok sey bize tuhaf geliyor.
Özellikle miras payi konusunda. :alala
Avukatla görüstük, onunda beyni yandi. Sansimiz yok diyor.
Geri dönüsümlü hakkimizi istiyoruz diyoruz, borclu cikarsiniz diyor.
Neden diye soruyoruz, vergilerden dolayi. Yahu, biz oralari isletmemisiz, oranin var oldugunu bile bilmiyoruz. Simdi ögrendik, hakkimizi ariyoruz. Herkes hakkimizi yiyerek zengin olmus, isletmeden dolay, ama biz borclu cikacak misiz.
geri dönüsümlü payimizi almak istersek, vergisini ödeyecekmisiz. E zamaninda bütün vergiler ödenmis. Daha neyin vergisi cikiyor ?
Oralari isleten akrabalar hem 60 senedir hakkimizi yiyiyorlar, bize yalan söyleyerek. Hemde hic bir seyden korkmadan oralari istedikleri gibi isletmeye, kazanmaya yemeye, bölmeden, devam edebiliyorlar.
Ben böyle adaletsizlik hic görmedim.
Simdi ne yapacagimiza sasirdim, hic bilmiyorum.
Yardiminiz icin simdiden tesekkür ederim.