Apartman bahçesine kamelya yapılması
Sorum kısaca şöyle; apartman bahçesine kamelya yapılması için oy çokluğu mu oy birliği mi gereklidir?
Bu tür zaruri olmayan, keyfi olan durumlarda katılmayan istemeyen apartman maliklerinden zorla ücret talep edilemez diye düşünüyorum, doğru mudur?
Daire başı 450 TL lik bir masrafı var, asgari ücret ve emekli aylığının 2000 TL civarında olduğunu düşünürsek büyük bir meblağ olduğunu düşünüyorum.
Kat mülkiyeti kanunu madde 42`de "ortak yerlerin düzgün veya bunları kullanmanın daha rahat ve kolay bir hale konulmasına veya bu yerlerden elde edilecek faydanın çoğaltılmasına yarayacak bütün yenilik ve ilaveler, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılır." yazıyor fakat kamelya "faydalı" değil, "keyfi" bir durum değil mi? Yani birileri kamelyada keyif çatacak diye benden para istenmesi zorbalık değil mi? Demokrasi çoğunluğun, azınlıktan kendi keyfi için para talep etmesi değildir, doğru mu?
Kat mülkiyeti kanunu madde 43`de ise "Yapılması arzu edilen yenilik ve ilaveler çok masraflı ise veya yapının özel durumuna göre lüks bir nitelik taşıyorsa veya anagayrimenkulün bütün kat malikleri tarafından kullanılması mutlaka gerekli olan yerlerinde veya geçitlerinde bulunmuyorsa, bunlardan faydalanmak istemeyen kat maliki, gidere katılmak zorunda değildir; bu gibi yenilik ve ilavelerin giderini, onların yapılmasına karar vermiş olan kat malikleri öderler." yazıyor.
Bu tür zaruri olmayan, keyfi olan masraflara katılmama hakkım var mıdır ve hukuki bir durumda neye göre karar verilir?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Cevap: Apartman bahçesine kamelya yapılması
Bir avukat arkadaşıma sordum; konu apartman yalıtımı apartman kapısı yaptırmak olsaydı katılmak zorunda olduğumu ama kamelya yapımına katılmak zorunda olmadığımı söyledi çünkü yalıtım herkesin faydalanacağı bir şey ama kamelya keyfidir, yalnızca faydalanmak isteyenler öder dedi.
Zaten ben bir sivil olarak mantıklı bakınca da benim faydalanmayacağım keyfi bir durum için para istenmesi haraç kesmek oluyor, demokrasi değil.
Üstelik masrafın bir kısmı da birikmiş aidatlardan alınacak, o da haksız bir durum değil mi?
Madde 43`teki "anagayrimenkulün bütün kat malikleri tarafından kullanılması mutlaka gerekli olan yerlerinde veya geçitlerinde bulunmuyorsa, bunlardan faydalanmak istemeyen kat maliki, gidere katılmak zorunda değildir; bu gibi yenilik ve ilavelerin giderini, onların yapılmasına karar vermiş olan kat malikleri öderler."
cümlesiyle benim haklı olduğum ortadadır, değil mi?
Başka avukatların da görüşlerini almak isterim, değerli yorumlarınızı bekliyorum.
Teşekkürler.