İnşaat karşılığı otel kira anlaşması
Aşşağıdaki 10 maddelik bir anlaşma yapmayı düşünüyoruz, biz mülk sahibiyiz, kiracı 5. maddede teminat gösterme konusunda tereddüt etti, ne anlama geliyor?, teminaat yerine güvence sağlıyacak başka birşey istenebilir mi ? ve eksik olan beni uyarabileceğiniz maddeler varmı? Teşekkürler.
1.OTEL İNŞATININ TÜM İSKâN YAPIM VE TADİLAT İŞLERİ TAMAMLANACAK VE BUNA KARŞILIK KİRALAYAN KİŞİ 5YIL KULLANACAK. KİRA BEDELİ İLK SENEDEN BAŞLAMAK ÜZERE 40.000 TL DİR VE 5 YIL BOYUNCA 1/4 ü OLAN 10.000TL MÜLK SAHİBİNE ÖDENECEKTİR. BU ORAN TEFE TÜFE ORANINDA ARTICAKTIR.
2.İNŞAAT BİTTİKTEN SONRA 5 YILLIK SÜREÇ BAŞLAYACAKTIR. KABASI BİTMİŞ İNŞAATIN KALAN KISMININ TAMAMLANMA SÜRESİ 6 AYI GEÇMEYECEK AKSİ DURUMDA 5 YILLIK SÜREÇ BAŞLAYACAKTIR.
3.YAPILAN PROJENİN NE ŞEKİLDE YAPILDIĞI, ÖNCELİK SIRASI, NASIL OLACAĞI HAKKINDA MÜLK SAHİBİNE BİLGİ VERİLECEK VE DÖKÜMAN İLE GÖSTERİLECEKTİR.
4.KİRALAMA MÜDDETİ 10 YILDIR.
5.OTEL İNŞAATINI TAMAMLAYACAK KİŞİ TEMİNAAT GÖSTERECEKTİR.
6.KİRA MUKAVELESİ TAPUYA ŞERH EDİLECEKTİR.
7.OTEL İNŞAATI İÇİN YAPILAN HARCAMALAR KİRA KARŞILIĞI YAPILMAKTADIR. KESİNLİKLE BAŞKA ŞEKİLDE MÜLK SAHİBİNDEN TALEP EDİLMEYECEKTİR.
8. İNŞAATA BAŞLANIRKEN MÜLK SAHİBİNE 100.000TL PARA VERİLECEKTİR
9.PROJEDEKİ TEKNİK ŞARTLAR YERİNE GETİRİLECEKTİR.
10.BAŞKA KİŞİLERE DEVİR DURUMUNDA BİRLİKTE ONAY ALINACAK ÇİFT İMZALI SÖZLEŞME OLACAKTIR.
Cevap: İnşaat karşılığı otel kira anlaşması
Bu karma tip bir sözleşme. Diğer ifadeyle hem eser sözleşmesi hem kira sözleşmesi. Ve öncelikli tavsiyem mutlaka bir avukat ile yapın bu sözleşmeyi. Çok zamanım olmadığından şöyle bir baktığımda kiranın aylık mı yıllık mı olduğunu göremedim. Alınacak 100 bin tl.nin kira mı yoksa başka bir şey mi olduğu belirsiz. Cezai şart yok. İnşaatı tamamlamazsa ne olacak? Tapuya şerh tarihi tamamlanma tarihinden sonra olmalı. Kiralayan taraf şirketse şirket ortağı değişikliği ile de kiralayan taraf değişebiliyor buna dikkat. Artırım maddesi: Tefe tüfe ORTALAMASI her yıl artırılacak dememişsiniz eklenmeli. Stopajı kim ödeyecek yok. İki tür teminata ihtiyacınız var. Birincisi inşaatın tamamlanmaması ve yarım kalması hali ve bu nedenle uğrayabileceğiniz zararlar. İkincisi ise depozito dediğimiz inşaat bittikten sonra üst yapı da sizin olacağından binaya ve demirbaşlara gelecek zararlar...
Nakit TL yerine Teminat şunlar olabilir. Bir gayrimenkul ipoteği, banka teminat mektubu, tahvil, altın döviz... Bazen de teminat senedi/çeki olabilir.
Biz avukatların titizlenerek özenerek yaptığı sözleşmede bile öngörülemeyen açıklar çıkabilirken bu kadar basit bir sözleşmeyle başınızı derde sokacağınız açıkça belli. İnşaat (eser) sözleşmesi ve kira sözleşmesi ayrı ayrı yapılsa diye düşünüyorum. İnşaat sözleşmesinde inşaatın şartları, cezai ve hukuki sorumluluğun kime ait olacağı (işçi düştü yaralandı siz de sorumlusunuz)... Cezai şart ve teminat...
Aydinlattiğiniz için teşekkür ederim.
Stopaji ödemesi için ve cezai şart derken nasil bir madde eklenmeli?
Sözleşmenin son şekli bu şekilde nasıl olmuş, varmı eksikler ?
1.OTEL İNŞATININ TÜM İSKâN YAPIM VE TADİLAT İŞLERİ TAMAMLANACAK VE BUNA KARŞILIK KİRALAYAN KİŞİ 5YIL KULLANACAK. KİRA BEDELİ İLK SENEDEN BAŞLAMAK ÜZERE AYLIK 40.000 TL DİR VE 5 YIL BOYUNCA 4/1 i OLAN 10.000TL MÜLK SAHİBİNE ÖDENECEKTİR. BU ORAN TEFE TÜFE ORANINDA HER YIL ARTICAKTIR.
2.İNŞAAT BİTTİKTEN SONRA 5 YILLIK SÜREÇ BAŞLAYACAKTIR. KABASI BİTMİŞ İNŞAATIN KALAN KISMININ TAMAMLANMA SÜRESİ 6 AYI GEÇMEYECEK AKSİ DURUMDA 5 YILLIK SÜREÇ BAŞLAYACAKTIR.
3.YAPILAN PROJENİN NE ŞEKİLDE YAPILDIĞI, ÖNCELİK SIRASI, NASIL OLACAĞI HAKKINDA MÜLK SAHİBİNE BİLGİ VERİLECEK VE DÖKÜMAN İLE GÖSTERİLECEKTİR.
4.KİRALAMA MÜDDETİ 10 YILDIR.
5.OTEL İNŞAATINI TAMAMLAYACAK KİŞİ TEMİNAAT GÖSTERECEKTİR.
6.İNŞAAT ANAHTAR TESLİM TAMAMLANDIKTAN SONRA KİRA MUKAVELESİ TAPUYA ŞERH EDİLECEKTİR.
7.OTEL İNŞAATI İÇİN YAPILAN HARCAMALAR KİRA KARŞILIĞI YAPILMAKTADIR. KESİNLİKLE BAŞKA ŞEKİLDE MÜLK SAHİBİNDEN TALEP EDİLMEYECEKTİR.
8. İNŞAATA BAŞLANIRKEN MÜLK SAHİBİNE 100.000TL PARA VERİLECEKTİR. BU PARA İLE DAHA ÖNCEKİ İŞCİ SİGORTA MASRAFLARI VE ELDEN ALINAN BORÇLAR ÖDENECEKTİR.
9.PROJEDEKİ TEKNİK ŞARTLAR YERİNE GETİRİLECEKTİR.
10.BAŞKA KİŞİLERE DEVİR DURUMUNDA BİRLİKTE ONAY ALINACAK ÇİFT İMZALI SÖZLEŞME OLACAKTIR.
11.TÜM STOPAJ VE GİDERLER KİRACIYA AİTTİR.
12.İNŞAATIN TAMAMLANMAMASI DURUMUNDA İNŞAAT İÇERSİNDE OLUŞAN VE GEÇEN SÜRE GİBİ DOĞAN ZARARLAR KİRACIYA AİTTİR.
13. KİRALAYAN KİŞİ ŞİRKETSE SORUMLU OLACAK KİŞİLERİN İSİMLERİ VE İMZALARI OLMALI
14.İNŞAAT TAMAMLANDIKTAN SONRA DEMİRBAŞA İŞLENECEKLER BELİRLENMELİ
15. TEMİNAT ŞUNLAR OLABİLİR.GAYRİMENKUL İPOTEĞİ, BANKA TEMİNAT MEKTUBU
16.İNŞAAT YAPIM SÜRECİNDE DOĞACAK CEZAİ VE HUKUKİ ZARARLARDAN VE İŞLETME SÜRECİNDE DEMİRBAŞA GELECEK ZARARLARDAN SORUMLU KİŞİLERİN BELİRLENMESİ VE ADI SOYADI TC. Sİ İMZALARI
Sayın adminin belirttiği gibi bu üzerinde emek ve mesai harcanarak çalışılması gereken bir konu.
Bunu bir sigorta gibi düşünün. Bu konuda bir avukattan ücretli danışmanlık alın.
Bu yazdığınız şekliyle sözleşme olmamış diyebilirim. Hatta neredeyse her maddede murat ettiğiniz hususları ifade etmekte sorun var.
Açıkçası ben de yeterli bulmuyorum bu sözleşmeyi arkadaşım. Gerçekten büyük sıkıntı yaşayabilirsin bu anlaşma ile. Basit bir hata da yapıyorsunuz gözüme çarptı 4/1 değil 1/4 (dörtte bir böyle yazılır). Kiranın başlangıç bitiş tarihi bile muğlak yani belirsiz. Şarta bağlı... Ama yine de avukata gerek yok derseniz aklımıza geleni yazarız.
Saygılarımla.
Avukata son aşamada kontrol için göstericem. kiracıya göstereyim önce
- - - Updated - - -
Alıntı:
illegal rumuzlu üyeden alıntı
Açıkçası ben de yeterli bulmuyorum bu sözleşmeyi arkadaşım. Gerçekten büyük sıkıntı yaşayabilirsin bu anlaşma ile. Basit bir hata da yapıyorsunuz gözüme çarptı 4/1 değil 1/4 (dörtte bir böyle yazılır). Kiranın başlangıç bitiş tarihi bile muğlak yani belirsiz. Şarta bağlı... Ama yine de avukata gerek yok derseniz aklımıza geleni yazarız.
Saygılarımla.
Teşekkür ederim düzelttim..