Kira Artış Oranı Hesaplama

Merhabalar,
Ay sonunda peşin olarak ödemiş olduğum 1 yıllık kira kontratım (ev) bitiyor. Merak ettiklerim,
1) Sözleşme, yasa değişikliği olmadan önce hazırlandığı için ÜFE artış oranına göre düzenlenmişti. Ev sahibinin maksimum talep edeceği yasal ücret ÜFE’ye göre mi yoksa TÜFE’ye göre mi olur?
2) Bu yıl kira bedelimi aylık olarak ödeyeceğim için ev sahibinin talep edeceği maksimum zam tutarı nasıl hesaplanır. 
Yani 20.000 TL ödeyerek yıllık kiralamış olduğum evde nisan ayından itibaren kirayı aylık ödemek koşulu ile oturmak istiyorum. Ev sahibinin benden talep edeceği maksimum aylık miktarı ne kadar olur?
Teşekkürler.

Cevap: Kira Artış Oranı Hesaplama

Her ayın 3.günü açıklanan TUFE oranına göre artış yapmanız gerekir. 
20.000TL yıllık kira ödemişseniz, aylık ortalaması 1666,66TL yapar, Artışı ilgili ay  tufe verilerine göre yapmanız gerektiğinden şu an şubat ayı tufe oranına göre % 17,93 oranda zam yapılabilir. O da 20.000x 1,18 deseniz=23600 TL yıllık ve 1967TL aylık kira ödemesine karşılık gelir bugünkü TUFE oranına göre.

Cevabınız için teşekkürler. Yani ÜFE ile olan bir anlaşma olmasına rağmen yasa gereği TÜFEden hesaplanması gerekir diyorsunuz. Diğer yandan bu tutardan fazlasını isteyip “kardeşim ben daha iyi bir kiracı buldum” derse haklarım neler peki?

Daha iyi şlartlarla kiracı bulman beni ilgilendirmez, ben TUFE oranında zammımı yapar, her ay aksatmadan kiramı öder ve istediğim kadar otururm der geçersiniz.