Tekrardan Hapse Girilir mi?
Merhabalar, babam karşılıksız çekten dolayı günlüğü 100 tl den 210 gün hapse mahkum edildi. Hiçbir şekilde ödeyecek durumumuz yok. Davacı uzlaşılmaz biri. Babamın cezası tamamen infaz olunduğunda, belirli bir süre sonra tekrar dava edilip tekrar hapse girme ihtimalinin olup olmadığını merak ediyorum.
Cevap: Tekrardan Hapse Girilir mi?
Mahkemenin karşılıksız çek hakkındaki kararı var mı? ne diyor mahkeme ilamında? hakim ne karar vermiş özet olarak yazar mısınız?
Mahkeme kararında önemli ekstra bir bilgi yok. 5 ay taksit imkanı verildi önce. Ödeyemedik, ödeyemeyiz de zaten. Günlüğü 100 tl den olmak üzere hapis yatılacağına karar verilmiş. Hapis yatılarak çek borcunun silinmeyeceğini biliyorum. Benim bilmek istediğim babam hapis cezasını bitirdikten misal 5 yıl sonra alacaklı tekrar dava açar da babam tekrar ödeyemezse yine hapse girip girmeyeceği.
Ceza aldığı karşılıksız çekten dolayı sadece bir kez ceza verilir.
Bu para cezasıdır. Para cezasını veya çek bedelini ödeyerek, ya da alacaklının şikayetten vazgeçmesi ile cezadan kurtulur.
Bunlardan hiçbiri olmazsa hapis cezasına çevrilir.
Hem iki kez ceza verilemeyeceği için, hem de bu çek için 3 aylık şikayet süresi dolduğu için aynı çekten bir kez daha ceza almaz.
Ancak bu arada çek asıl alacağı, çek tazminatı ve faiz borcu devam eder.
Çok teşekkürler Selçuk bey.