Özel hayatın gizliligi ilkesi ile çelişmiyor mu ?
Iyi gunler. Hukuk ögrencisiyim. Okul hocalarimdan net cevap alamadigim ve merak edip ogrenmek istedigim bir konuyu konuya hakim hukukçulara sorarak ögrenmek istedim. Sorum şudur ; bir kimsenin internette tıkladigi siteler sevis saglayicinin verdigi Ip adresi ile kayıt altina aliniyor ve 2 yıl TİB de saklanıyor diye bir makale okudum. Bu özel hayatın gizliligi ilkesi ile celismez mi ? Hangi durumlarda bu verilere erişime izin verilir ? Şimdiden teşekkur ederim
Cevap: Özel hayatın gizliligi ilkesi ile çelişmiyor mu ?
IP adresinin 2 yıl saklandığına ve hangi siteleri gezdiğine dair verilerin saklandığına dair veriyi nereden elde ettiniz? eğer öyleyse izinsiz takip bence özel hayatın gizliliğini ihlal... tamam web siterleri logları belli süre tutmak zorunda ama ...
Bu konuda bir cok makale var internette. Araştırabilirsiniz. Bu makalelerde de özel hayatın gizliligi ilgili içerik var. Hocalarıma sordum herkes ayrı cevaplar verdi. Ben de foruma sormak istedim.
Bu loglar zaten gizli. Dolayısı ile ihlal oluşmaz. Ama birisi o loglara bakarsa, ifşa ederse o zaman ihlal söz konusu olur.
1) logları internet servisi saglayan sirket mi tutuyor ?
2) hangi suclarda bu loglar ilgili birimlere iletilir ? Bunun işleyisi nasildir ?
Tesekkurler
Guncel. Bu konuya hakim olan saygıdeğer hukukcu buyuklerim beni aydınlatirsa mutlu olurum. Tesekkurler
Alıntı:
lüleburgaz45 rumuzlu üyeden alıntı
1) logları internet servisi saglayan sirket mi tutuyor ?
2) hangi suclarda bu loglar ilgili birimlere iletilir ? Bunun işleyisi nasildir ?
Tesekkurler
1 - ISP'lerin logları 2 yıl saklama yükümlülükleri vardır.
2 - Bu loglar BTK'ya saatlik olarak iletilir. Loglar mahkeme kararı ile istendiği takdirde arşivden çıkartılıp sunulur.
Sizin mantığınız ile bakıldığında GSM şirketlerinin arayan ve aranılan telefon numaralarını, Bankaların EFT bilgilerini tutmaması gerekir.