Otopark kullanımı, kiracının hakkı
Forum içerisinde bu başlığa benzer çok içerik var ama istediğim yanıtı bulamadım.
Yaklaşık 4 yıllık kiracıyım. Evi kiraladığımızda ev sahibi başka yerde oturduğunu, oturduğu yerde otopark bulunmadığı için kiraya verdiği dairenin bina ortak alanındaki otoparkı kendisinin kullanacağını bu durumu kabul etmemem halinde evi kiralamayacağını beyan ederek kira sözleşmesine otopark kullanımı mal sahibine aitttir şeklinde sözleşme maddesi olarak ekledi.
Kiraladığım konutun mevkisi ve o zamanlardaki kira ücreti bana cazip geldiği için bu duruma ses çıkartmadım, zaman içerisinde diğer komşulardan aldığım otopark kumanda aleti vasıtası ile bende otoparkı kullanmaya başladım.
Bina yöneticisi değişince ve dışarıdan da araçların kaçak olarak park ettiği şeklinde şikayetler üzerine yeni yönetici kopyalanamaz kumanda cihazı almak için yönetim onayı aldı ve yapılacak değişiklikle her daireye tek anahtar verileceği söylendi. Bazı dairelerin çift aracı var bazılarının tek aracı.
Kira sözleşmesinde belirtilen “otopark kullanımı mülk sahibinedir” ibaresi kanunen ne kadar geçerlidir.
Mülk sahibi kiraya verirken ortak kullanım alanlarının da kullanımını kiraya vermiş olması gerekmiyor mu.
Erdoğan Kırcalı beyin “sahibi olduğunuz daireyi kiralayarak, otopark kullanım hakkınızı da kiracıya devretmiş olursunuz” şeklinde bir soruya cevap verdiğini gördüm, benim durumunda bu geçerlimi dir. Neticede ev sahibi sözleşmeye bu maddeyi eklemezsek evi kiralamam dedi ve bende sözleşmeyi imzalamak zorunda kaldım.
Erdoğan beyin cevabı geçerli ise kanunen ne gibi bir yol izlemeliyim. Saygılar sunuyorum.
Cevap: Otopark kullanımı, kiracının hakkı
Sizin durumunuzda da evi kiralarken o hakkın kullanımını ev sahibinize bırakmışsınız.
Cevap: Otopark kullanımı, kiracının hakkı
Bu duruma hukuki olarak karşı çıkma şansımız yok olarak anladım