İşe iade davası- istinaf, mobing nedeniyle savcılığa suç duyurusu hk.
Merhabalar, Şubat 2018 de özel bir bankaya bir yönetici tarafından sürekli istenerek işe alındım. Alındığım ilk günden itibaren de ciddi şekilde baskı ve mobing gördüm. Raporluyken bile işe çağırıldım. Üst yöneticime şikayet ettim ve hakkımı aramaya çalışmak suçmuş gibi üst yöneticim bana yardımcı olacağım dediği halde baskı uygulayan yönetici tarafından ik ile anlaşmalı olarak 6. ayıma bir gün kala 30.07.2018 de işten haksız yalan ve iftiralarla dolu bir gerekçe ile işten çıkartıldım. Hemen işe iade davası açtım ve 05.12.2018 tarihli ilk duruşmada işe iadem kabul edildi. Yaklaşık 2 aylık bir süre gerekçeli kararı bekledim ve şimdi de 2 haftalık süre içerisinde istinafa başvurdular.
Ben yöneticime şimdi ceza davası açacağım. Elimde deliller mevcuttur ve avukatımla savcılığa başvurup yöneticimin neden bana bunu yaptığının sorgulamasını yaptıracağım.
Sorularım :
1. İstinaf mahkemesinde süreç ne kadar sürer? Süreci hızlandırmanın bir yolu var mıdır?
2. İşe iade davası kesin olarak Lehime sonuçlanırsa otomatik olarak kötü niyet ve ihbar gibi haklara sahip olacağım. Bunlar için de bankaya tazminat davası açacağım. Bu meblayı yüksek tutmak istiyorum. Ceza davasından da yöneticimin yaptıklarının cezasını ya hapisle Ya da tazminat ile ödemesini ve beni bu kadar kısa sürede tanımadığı halde kim tarafından bu sürece çekildiğimi itiraf etmesini istiyorum. Yani 2 dava ile de kendisini sıkıştıracağım. Bu konuda bana bir tavsiyeniz var mıdır? 2 farklı avukatla ilerlemek zorunda kaldım. İlk başvurduğum avukat Mobing davasına ve ceza davasına girmek istemedi. Yorumlarınızı bekliyorum 🙏🏻
Cevap: Lütfen değerli yorumlarınızı bekliyorum 🙏🏻
Mobing ıspatı zor bir konu, umarım başarırsınız haklılığınızı anlatabilmeyi, gösterebilmeyi.
6 ayı doldurmadan önce işinize son verildi ise, işe iade davanızın kabul edilmemesi gerekirdi, eğer gerçekten 6 ay dolmadan işe iade davasının kabul edildiğini ısğatlarsa işvereniniz, yapabileceğiniz en fazla kötü niyet tazminatı için dava açmak olabilir.
Savcılık konusundaki düşünceleriniz hakkında diyebileceğim;
sizi işten çıkardıkları için kimse hapis cezası almaz, bireysel olarak para cezası ödemek zorunda kalmaz. Savcı da bu konudaki şikayetinizi kovuşturmaya gerek yoktur diyerek kapatır zaten.
İntikam hırsınızı anlamakla birlikte,
işyerinde çalışma koşulları altında yıldırmak , işten ayrılma kararı almanıza sebep olacak davranışlar sergilemekten ibaretse mobinge konu davranışlar. yaptıklarının ceza hukukunda bir yeri yok, ancak iş mahkemesine konu olabilir, o mahkemeden de hapis cezası kararı çıkamaz.
Cevap: Lütfen değerli yorumlarınızı bekliyorum 🙏🏻
Ceza davasını kişiler açamaz, savcılık makamı açar, sizin isteğiniz olan hapse girsinler yüklü tazminatlar ödesinler yaklaşımının gerçekle karşılığı yok.Tazminat zenginleşme aracı olarak kullanılamaz.Belgeli kayıplarınızı talep edebilirsiniz o kadar.Benim ön görüm bundan çok bir şey çıkmayacağı.Üç beş para çıksa da o da anca avukata gider o olur.Öyle hapislere düşsünler, karşıma geçirilip itiraflara zorlansınlar, benim belirlediğim yüklü tazminatları ödesinlerin gerçekle alakası yok.İyi ihtimal yükarıda yazdığım(üç beş bir şeyler çıkması ve avukata en azından masraf edilmemiş olması).Kötü ihtimal ise dava da ispat sorunu yaşayıp dava giderlerini ve karşı vekalet ücretlerinin de size yüklenmesi.Yazdıklarım pek hoşunuza gitmeyebilir lakin, baştan bunları ön görüp sonradan büyük hayal kırıklıkları yaşamaktan iyidir.Davanızda bol şans.