Kira vergi mükellefiyeti kaydı nasıl son bulur?
2010-2018 yılları arasında evimi kiraya verdim ve bu yıllar arası vergi dairesinde mükellefiyet kaydı açtırıp her sene beyannamemi verip vergilerimi ödedim.
2018 Eylül ayı itibariyle artık kiracım çıktı ve evimi kiraya vermeyi düşünmüyorum kendim oturmak istediğim için.
Bu durumda yapılması gerekenler nelerdir. Durumu vergi dairesine bildirip mükellefiyet kaydımı sildirmek gerekir mi?
Yoksa kaydım duracak ta gelirim olmadığı için beyan mı vermeyeceğim.
Yardımcı olur musunuz?
Cevap: Kira vergi mükellefiyeti kaydı nasıl son bulur?
Sayın hduru;
Ücret, gayrimenkul ya da menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve irad elde edenlerin (bunlardan birkaçını elde edenler dahil) vergi mükellefiyetine girişlerini, mükellefiyetlerinde meydana gelen değişiklikleri, mükelleflik durumunu bildirme zorunlulukları yoktur.
Yapmanız gereken; 2018 yılına ait kira geliri beyannamenizi 1-25 Mart 2019 tarihleri arasında vermeniz ve tahakkuk eden verginizi Mart 2019 ayı sonuna kadar peşin veya 2 eşit taksit halinde Mart ve Temmuz 2019 ayları sonuna kadar ödemeniz yeterli olacaktır.
Ayrıca, kiraya vermekten vazgeçtiğiniz ve ikamet edeceğinizi söylediğiniz konutun bağlı olduğu Nüfus idaresine giderek veya e-devlet sistemi üzerinden e-imza (mobil veya elektronik imzanız var ise) ile ikamet değişikliği bildirimi yapmayı da ihmal etmeyiniz.
Saygılar…
(Yazdıklarımın hukuki bir geçerliliği yoktur. Bilgi paylaşımıdır. Doğruluğu tartışılır.)
Cevap: Kira vergi mükellefiyeti kaydı nasıl son bulur?
Alıntı:
Aydın Develi rumuzlu üyeden alıntı
Sayın hduru;
Ücret, gayrimenkul ya da menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve irad elde edenlerin (bunlardan birkaçını elde edenler dahil) vergi mükellefiyetine girişlerini, mükellefiyetlerinde meydana gelen değişiklikleri, mükelleflik durumunu bildirme zorunlulukları yoktur.
Yapmanız gereken; 2018 yılına ait kira geliri beyannamenizi 1-25 Mart 2019 tarihleri arasında vermeniz ve tahakkuk eden verginizi Mart 2019 ayı sonuna kadar peşin veya 2 eşit taksit halinde Mart ve Temmuz 2019 ayları sonuna kadar ödemeniz yeterli olacaktır.
Ayrıca, kiraya vermekten vazgeçtiğiniz ve ikamet edeceğinizi söylediğiniz konutun bağlı olduğu Nüfus idaresine giderek veya e-devlet sistemi üzerinden e-imza (mobil veya elektronik imzanız var ise) ile ikamet değişikliği bildirimi yapmayı da ihmal etmeyiniz.
Saygılar…
(Yazdıklarımın hukuki bir geçerliliği yoktur. Bilgi paylaşımıdır. Doğruluğu tartışılır.)
2018 yılı kira geliri için beyanname verdim. Şuanda evim 7 aydır boş kiraya vermedim zamanla tadilat yapıp kendim oturmak için.
Bu süreçte vergi dairesine kira almadığımı ve bir daha kiraya vermeyeceğimi dilekçe veya bildirim şeklinde bildirmem gerekli mi onu merak ettim.
Yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla böyle bir zorunluluk yok.
Teşekkür ederim.