İzale-i şuyuu ve hukuki yardım
Çok uzatmadan yazacağım. Anne ile babam amca çocukları. tapuda anne tarafından dedem ile babam üzerine 1/2 oranında (yarı yarıya) hisseli tüm taşınmazlar. Yani resmi olarak kayıtlı. Annem sağ Babam ve dedem farklı tarihlerde vefat ettiler. Dedem vefatından kısa süre önce dayımın eşine ev ve arsa hisselerini bizlerin haberi olmadan satış göstererek devretmiş. Yengem dedemle kalmakta ve ekstra geliri yoktu. kısaca dayım hileli şekilde birazda tehditle satışa zorlamış. Dayım tarla vasıflı taşinmazlarda anlaşmazlık çıkarıyor diger kardeşler hiç ilgileniyor karışmıyorlar. kısaca tapuda hisseli olsa da gerçekte ne tarafı kullanacağımız belli değil.ayrıca hissemiz olmasına rağmen ev dahil tasınmazları kullanmamıza müsade etmiyor. Avukat tutma imkanım mümkün değil Allah rızası için yardımcı olursanız sevinirim. Hukuk bilgim biraz var.
Sorularım :
1- izale-i şuyuu davasını açmadan resmi olarak yer paylaşımı için neler yapabilirim. Anlaşma sağlanması mümkün gözükmüyor.
2- Veraset intikal yaptırdıktan sonra mı izale-i suyuu davası açayım yoksa açtıktan sonra mahkeme mi karar versin. Tapu harcı ve diger masraflarda hangisi daha ekonomik olur. İmkanım olmaması nedeniyle düşünmek zorundayım.
3-ikinci bir dava olarak yengeme hileli satış konusunda annem mi dava açmalı (babası mal kaçırdı diye) yoksa ben de açabilir miyim.(babamdan dolayı hisseliyim sonuçta ) önalım hakkı vs öne sürebilir miyim.
4- bu davalarda barolarda ücretsiz hukuki yardım ve akukat talep edebilir miyim.
Cevap: İzale-i şuyuu ve hukuki yardım
1-tüm hak sahipleri paylaşım konusunda rıza gösterirse dava açmadan tapuda mesele çözülür, ama biri bile yanaşmasa işlem gerçekleşemez.
2-babanızdan kalan yerde mirasçılık belgesine göre zaten hak sahibi olduğunuz sabit olduğundan kendinize intikal yaptırmadan da ort.gid. davası açabilirsiniz.
3-dedenizin mirasçısı siz değil anneniz. muvazaya dayalı tapu iptal tescili annenizin açması lazım. sizin hissedar olduğunuz kısım için paylı mülkiyette ön alım hakkı var fakat bedeli mukabilinde ve süre şartı mevcut. ama muvazaada durum farklı ve bence annenizin davayı yürütmesi daha lehinize.
4-geliriniz var mı yok mu taşınmazınız var mı -ki var- bunlar adli yardım için önemli. isterseniz başvurun ama kabul edilmeme ihtimali yüksek
Alıntı:
ufuklaw rumuzlu üyeden alıntı
1-tüm hak sahipleri paylaşım konusunda rıza gösterirse dava açmadan tapuda mesele çözülür, ama biri bile yanaşmasa işlem gerçekleşemez.
2-babanızdan kalan yerde mirasçılık belgesine göre zaten hak sahibi olduğunuz sabit olduğundan kendinize intikal yaptırmadan da ort.gid. davası açabilirsiniz.
3-dedenizin mirasçısı siz değil anneniz. muvazaya dayalı tapu iptal tescili annenizin açması lazım. sizin hissedar olduğunuz kısım için paylı mülkiyette ön alım hakkı var fakat bedeli mukabilinde ve süre şartı mevcut. ama muvazaada durum farklı ve bence annenizin davayı yürütmesi daha lehinize.
4-geliriniz var mı yok mu taşınmazınız var mı -ki var- bunlar adli yardım için önemli. isterseniz başvurun ama kabul edilmeme ihtimali yüksek
Cevaplarınız için çok teşekkür ederim.
bir soru daha sorabilir miyim.
izale-i şuyuu davası açınca tarafların izinsiz kullanımı için ne tür tedbirler uygulanır, mahkeme resen tedbir kararı verir mi yoksa dilekçede belirtmeli miyim. daha sonra da tedbir talebinde bulunabilir miyim.
teşekkür ederim.
Geçmişte talep etmediğiniz bir kullanım bedelini bugün talep edemezsiniz geçmişe dönük olarak.
Dava açıp kullanılmayan miras payınızın karşılığı olarak ecrimisil talep edersiniz, talep tarihinizden itibaren de başlar kullandıkları hisseniz oranında bedel ödemeleri.