-
Nafaka
Merhaba ... bayanım eşimden sekiz yıl sonra iki çocuğumu alıp, evi terk etmem ve şiddetli geçimsizlik nedeniyle ayrıldım.eşimin aylık 2.000-2,.00 YTL kazançlı (aylık) bir iş yeri var ama kaydı yok.yani kaçak çalıştırıyor. Bende memurum ve çalışıyorum (650 YTL.).8 ve 2 yaşlarında iki erkek çocuğum var.eşim büyük oğlumu istiyor.Resmen terkedilmeye zorlandım ve dayanamayıp ailemin yanına gittim. Oda ailesinin yanında oturuyor.ben boşanma davası açtığım zaman.
1-iki oğlumuda mahkemenin bana vermesi mümkünmü ?
2-kendim ve çocuklarımın ikisi için nüafaka alabilirmiyim?
3-büyük oğlumu mahkeme ona verirse, küçük oğlum bende kalırsa;kendim ve oğlum için nafaka alabilirmiyim?.tahminen eşimin gelirinin ne kadarına tekavül eder?
Teşekkür ederim...
-
1-Velayet kararına ilişkin bir sey soylemek cok güç ama yaş küçüklükleri göz önüne alındığında kuvvetle muhtemel denılebilri.
2-Çocuklarınız için kesin olarak alırsınız. Gelir sahibi olmanız nedeniyle nafaka almanız güç. Ancak dava süresince tedbir nafakası alablirsiniz.
3-Çocukalrınızın paylaşımı durumunda hakim her ikli tarafada nafakaya hükmedebilir.
-
İyi günler hanımefendi.Öncelikle yaşadıklarınızdan dolayı size Allah'tan sabırlar diliyorum.İki oğlunuzundan mahkeme tarafından size verilip verilmeyeceğini sormuşsunuz,mahkemede çocukların ebeveynlerden hangisine verileceğini hakim çocukların sosyal,psikolojik gelişimini göz önünde bulundurarak ve anne-baba arasındaki kişisel ilişkileride göz önünde bulundurarak değerlendirecektir.Sanırım sizin korkunuz eşinizin gelirinin yüksek olması sebebiyle çocuklarınızın ikisinide kendi yanına alacağıdır.Bu durumdan korkmamanızı öneririm.Çünkü hakim sadece ekonomik durumu göz önünde bulundurarak buna karar vermeyecektir.
İkinci olarak olarak boşanmadan sonra kendiniz için yoksulluk nafakası isteyebilirsiniz.Kanunda Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan malî gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. şeklinde bu ifade edilmiştir.Çocuklarınız için ise iştirak nafakası alabilirsiniz.Kanunda Velâyetin kullanılması kendisine verilmeyen eşin çocuk ile kişisel ilişkisinin düzenlenmesinde, çocuğun özellikle sağlık, eğitim ve ahlâk bakımından yararları esas tutulur. Bu eş, çocuğun bakım ve eğitim giderlerine gücü oranında katılmak zorundadır. şeklinde düzenlenmiştir.Üçüncü olarak bir çocuğunuzun babada bir çocuğunuzunda anne de kalması durumunda nafaka isteyip istemeyemeyeceğinizi sormuşsunuz.Bir çocuğunuz sizde kalsa bile yoksulluk ve iştirak nafakası isteyebilirsiniz tabi bu haklar aynen karşı taraf içinde geçerlidir.Nafakanın miktarını hakim takdir ve tayin edecektir.Saygılar