Haksız Kaçak Elektrik suçlaması
Merhaba, Temmuz 2018'de şu an oturmuş olduğum evi kiraladım ve bütün kurum aboneliklerimi yaptım. Eylül ayı gibi okulların açıldığı tarihte evde ikamete başladık. Bütün faturalarım otomatik ödemededir. Ben bu nedenle kontrol etmiyorum genellikle. Geçenlerde kontrol ettiğimde elektrik faturamın tutarı bana normal gelmedi. son 3 ay faturalarını kontrol ettiğimde gerçekten bir anormallik hissettim. Gelen faturalar 20-25 tl civarı. Konuyu ev sahibime bildirdim. Oda evi benim kiraladığım aydan 1 ay önce aldığını ve bu durumdan yeni haberi olduğunu söyledi. Hatta konuyu hemen Elektrik dağıtım şirketine bildirmemi istedi. Konuyu 186 numaradan elektrik dağıtım şirketine bildirdim. Şu an beklemedeyiz. Ben saatin bozuk olduğundan şüphe ediyorum ama kaçak vb gibi bir durum ortaya çıkarsa ve hiç suçum olmamasına rağmen bana bir ceza yaptırımı uygulanırsa ne yapmalıyım noktasında fikrinize danışmak istiyorum. Benden önceki kiracı böyle bir duruma sebep olmuşsa ki uzun süre evde oturmuş. Yansıyacak bir ceza olursa nasıl bir itiraz yapmalıyım. Yoksa dürüstlüğümün cezasını mı çekeceğim. Ev sahibime ve elektrik kurumuna bunu bildirdiğim için gönlüm rahat ama bir yaptırım uygulanırsa çok ağırıma gider. Lütfen yardımcı olun.
Cevap: Haksız Kaçak Elektrik suçlaması
Ortalama bir evin aylık ortalama elektrik ihtiyacı 150 Kw/s. tir. Su ihtiyacı 10 tondur. Sizden önceki kiracının faturaları ve evinizdeki elektrikli aletler incelenir. Su için evde yaşayan kişi sayısına bakılır. Suçlu değilseniz mağduriyet söz konusu olmaz. Kendinizin bildirmesi elbette lehinize bir durum olarak değerlendirilir.
Öncelikle cevab için teşekkür ederim. Peki herhangi bir ceza yaptırımıyla karşılaşırsam nasıl bir yol izlemeliyim. Çünkü elektrik saati şu an benim adıma. Elektrik dağıtım şirketi benim kontratımın başladığı tarihi baz alarak mı bu hesabı yapacak yoksa önceki yıllarda eski kiracının kullandığıda bana mı yansıtılacak. Ya da bir yansıtma sözkonusu olursa eski kiracının bütün bilgileri elektrik kurumunda mevcuttur. Ona mı yansıtılır? Ayrıca bu durumda şu anki mevcut ev sahibimin bir sorumluluğu var mı?
Yargıtay kararlarına göre ev sahibi bizzat abone olsa ancak kiracılar kullansa kaçak kullanımdan hiçbir cezai sorumluluğu olmaz. Sadece mali sorumluluğu olur. Yani kiracının kullandığını ödemek zorunda kalır.
Önceki kullanımlardan elbette sorumlu olmazsınız.
Eğer kaçak kullanım cezası çıkarılmasını gerektirir bir durum var ise evdeki elektrikli eşyalara bakılarak ortalama bir hesap çıkartılır. Bugün için ortalama bir evin elektrik gideri cezalar hariç aylık 100 TL civarındadır. 25 - 30 TL çok düşük.
Aslında elektrik şirketinin savcılığa başvurma hakkı da vardır ancak genellikle bu yola gitmiyorlar.
İtiraz için mahkeme yoluna başvurabilirsiniz.