Tehditten dolayı dava açabilir miyim?
Merhaba , 2 gün önce bir arkadaşım ile kavga ettim , kavga etmeden önce telefonda or deyip kapamıştım fakat devamını getirmemiştim. Sonrasında o olaydan dolayı değil ama kavga ettik aramızda ve benle kavga etmek için bahane buldu ve aramızda şu ekilde mesajlaşmalar geçti.
Ben arkadaşa dava açmak istiyorum fakat aklımda tek soru var çünkü biraz provoke etmişim gibi gözüküyor mesajlardan fakat kavga etmeyi hiç düşünmüyordum sadece onu bekleticektim sinir olsun diye o kadar.Can güvenliğim tehlikede hissediyorum. Dava açmak için hangi işlemleri yapmaliyim, ve dava açarsam olumlu bir sonuç gelir mi ben de provoke ettiğim için ? Yardımınız için çok teşekkür ederim
Cevap: Tehditten dolayı dava açabilir miyim?
Çok dikkatli okumadım ama tehdit unsuru olacak bir kelime göremedim. Karşılıklı hakaret var. Bence bu işi uzatmadan kapatın.
Ayrıca siz dava açamazsınız. Bütün ceza davaları şikayet üzerine gerek görülürse savcılık tarafından açılır.
Tehdit suçu sizin düşündüğünüz gibi değildir. Örneğin "...feriştahını ..kerim senin..." sözü tehdit değil hakarettir.
Bir sözün tehdit olabilmesi için mağdurun iç huzurunu bozması onu gerçekten korku ve paniğe sevketmesi gerekir.
Örneğin "ananı ..keceğim senin" sözünden mağdur, annesine gerçekten bir cinsel saldırı yapılacağını düşünmez. Dolayısı ile bu söz nedeni ile iç huzuru bozulmaz. Ancak gururu incinir. Bu nedenle de bu söz tehdit sayılmaz. Kuşkusuzı bu söz ağır bir hakarettir.
Seni yaşatmayacağım, beynine sıkacağım, öldüreceğim vb sözler tehdittir. Size bu işi hiç uzatmamanızı tavsiye ederim. Karşılıklı hakarette genellikle iki tarafa da ceza verilmez.
Bilmem bir hukukçu olarak tehdit ile hakaret arasındaki aradaki farkı anlatabildim mi?
açarsınız da sonuçlanır mı zor.