-
Belirli süreli iş akdi
iki yıl önce bir menkul kıymet şirketinde çalışmaya başladım.burası ile kefilinde olduğu bir belirli süreli iş akti imzaladım.sözleşmenin şartlarından biri işten herhangi bir şekilde ayrılma sonucunda iki yıllık ücretin iki katı kadar tazminat ödenmesi idi.1 yıl 9 ay çalıştım ve sonra ziraat bankasının sınavını kazandım ve sözleşmem bitmeden işten ayrıldım.önce dava açtı bana karşı tazminatı ban ödedetebilirmi?
-
Benzer diğer sorulara verilen yanıtlardan da göreceğiniz gibi, tek taraflı cezai şart içeren sözleşme hükümlerinin bir geçerliliği bulunmamaktadır.
İşvereniniz ancak işten süresinden önce ayrılmanız nedeniyle herhangi bir zarara uğramışsa (bunu da dava aşamasında ispatlaması gerekir) bu zararın tazminini dava yoluyla talep edebilir.
Selamlar,
-
tşk ederim
sadece bana değil kefilime ve bankayada dava açtı onlar için bir sorun teşkil eder mi
-
Bu konu İş Kanunu'nun 23. maddesinde "Yeni işverenin sorumluluğu" başlığı altında düzenlenmiştir.
Eğer işvereniniz, sizin belirli süreli iş akdinizi süresinden önce feshetmeniz nedeniyle ispatlayabileceği bir zarar ve ziyana uğradı ise;
23. maddeye göre;
-İşçinin bu davranışın, yeni işe girdiği işveren sebep olmuşsa,
-Yeni işveren işçinin bu davranışını bilerek onu işe almışsa,
-Yeni işveren işçinin bu davranışını öğrendikten sonra dahi onu çalıştırmaya devam ederse,
yeni işveren de bu zarar ve ziyandan işçi ile birlikte sorumlu olur.
Sizin örneğinizde açık olmamakla birlikte, sanırım eski işvereniniz iş sözleşmenizde yer alan 2 yıllık ücretin 2 katını taraflardan talep ediyor. İlk mesajımda da belirttiğim gibi bu tür tek taraflı cezai şartların geçerliliği bulunmamaktadır.
Selamlar,