Cevap: Gece tek çalıştırmak
Gece tek çalıştırılamaz şeklinde bir kanun maddesi yok maalesef.
Peki ne yapmam gerekiyor nasıl şikayet eder hakkımı nasıl ararım gece başımıza bişi gelse kimse duymuyor bize bişi olduktan sonra faydası yok. İş güvenliği uzmanı bizlere gece hiçbir işte tek çalıştırılmaz dedi tek iken olay olursa müdahale etme zorunluluğu yok dedi.
İşyeri, çalışma şartları ile ilgili herhangi bir konuda şikayetinizi işkur a yapabilirsiniz.
Bundan Bi sonuç alır mıyım sırf onalıe şikayet ettiğim için beni işten çıkarırlar mı. Böyle bişi yapaalarsa ne yapmam lazım güvenlik işinde işten çıkarma yerine genelde proje değişimi yaparlar suç işlemediğim sürece keyfi proje değişikliği olamaz diye biliyorum
Alıntı:
tgykya rumuzlu üyeden alıntı
Bundan Bi sonuç alır mıyım
En başta da belirttiğim gibi , işçi gece tek çalıştırılamaz diye bir şey yok.
Alıntı:
sırf onalıe şikayet ettiğim için beni işten çıkarırlar mı.
Böyle bir hakkı yok işverenin ama doğal olarak kendini şikayet eden biri ile çalışmak istemeyeceklerdir.
Alıntı:
Böyle bişi yapaalarsa ne yapmam lazım
Zorunlu arabulucuya başvurup anlaşamazsanız işe iade davası açabilirsiniz.
Alıntı:
güvenlik işinde işten çıkarma yerine genelde proje değişimi yaparlar suç işlemediğim sürece keyfi proje değişikliği olamaz diye biliyorum
Bunu da yanlış biliyorsunuz. Herhangi bir sebeple de proje değişikliği yapılabilir. Önemli olan bu değişikliğin size eziyet ( mobing) amaçlı olmamasıdır.
Sırf hakkımı arıyorum araştırıyorum işverene zıt gidiyorum diyede keyfi bi proje değişikliği yapamaz ama ben bi kusur işlemediğim sürece değil mi ? hakkımı arıyorum diyen ben işten çıkarıyorlar nasıl bir ülke burası anlasam muz cumhuriyeti gibi.
Alıntı:
tgykya rumuzlu üyeden alıntı
Sırf hakkımı arıyorum araştırıyorum işverene zıt gidiyorum diyede keyfi bi proje değişikliği yapamaz ama ben bi kusur işlemediğim sürece değil mi ? hakkımı arıyorum diyen ben işten çıkarıyorlar nasıl bir ülke burası anlasam muz cumhuriyeti gibi.
Kişinin hangi işte çalışacağı , kendi kararıdır.
Kimi gece bekçiliği yapar tek başına çalışır, kimi konser organizsayonu yapar onlarca kişiyle çalışır, bu tamamen kendi seçimidir.
Tek başınıza kalacağınız bir işte çalışmak istemiyorsanız , başka bir meslek seçmelisiniz.
Güvenlik görevlisi olup , o işi yapmaya devam ederken, tek kişinin yapabileceği bir iş için 2 kişinin görevlendirilmesini istemek gibi bir hakkınız yok çalışan olarak. Yani bu konuyla ilgili kaybınız olan veya verilmeyen, kısıtlanan bir hak sözkonusu değil.
Herhangi bir konuda hakkınızı aradığınız için çalıştığınız projeyi değiştirmek elbette işverene verilmiş bir hak değil, işten çıkartmak hiç değil.
Proje değişikliği için rotasyon denen bir uygulamayla her 6 ayda bir farklı projelerde de görevlendirilebilirsiniz neticede ve işveren bunu yaparsa da bir haksızlık yapmış olmaz yasal açıdan.
Ha , baskı uygulamak için sürekli proje değiştirirse, işten çıakrtırsa da haklarınızı alabilmek için izlemeniz gereken yolları yukarıda açıklamıştım.
Gördüğünüz gibi ülke muz cumhuriyeti değil, öyle olsaydı bir işveren bir gün bir çalışanını küt diye işten çıkartabilir ve neden böyle yaptın diye sorgulayan bir sistem olmazdı, ama var.
Yada bir gün bir çalışan gece tek başına kalmak istemediği için yanına arkadaşlık etmesi için bir kişinin daha görevlendirilmesini zorunlu kılmaya çalışırdı ve acaba işin buna gereği var mı, kim haklı diye sorgulayan bir sistem olmazdı ama o da var.
Yani muz cumhuriyetinde değiliz .
Bunun kanuni bi tarafı yok diyorsunuz gece tek çalıştırmak okey sorun yok. peki benim gece başıma bişi gelse 12 saat çalışıyorum ve çalıştığım yerden benden başka biri yok anca sabah değişime gelen adam beni görür onun harici kimse beni duymaz başım döndü tansiyonum düştü bayıldım kafamı bi yere vurdum öldüm bunun sonucu ne olacak 2 kişi çalışınca diğeri otomatikmen diyecekki bu adam nerede noldu kontrol edecek beni kimse kontrol edemiyor bu durum otomatikmen ben ölüyorum. şirket bunun hesabını nasıl verecek kanun bi tarafı ülke muz cumhruriyeti olmasa idi bi işçi hakkını 10 sene 5 senede almazdı birşeylere zorlanmazdı ben şube şefime söylüyorum işine geliyorsa çalış diyor. senden sonra gelecek adam çok diyor benden sonra gelecek olan adam bu durumu yaşamayacak mı diyorum cevap vermiyor. anam babam benim gece yanıma gelip bana müdahale etmek zorunda mı bu iş yerinin yada firmanın müdürleri gece denetimi ne işe yarıyor yaralanma olsa gece tekken ben biri bana zarar verse ne olacak umrumda degil kanuni tarafı bu ülkede kanunlar kişiye ve keyfe göre ilerliyor.