Kişisel Verilerin Korunamamasında Dolayı Manevi Tazminat
Merhabalar,
03.01.19 tarihinden İzmir ilinde bulunan bir 'Arbys' restoranından eşim alış-veriş yapıyor ve promosyonlu sinama biletinden almak istiyor. Çalışan sinema bileti vermediklerini cep telefonuna mesajı olarak PNR numarası gönderdiklerini belirtiyor ve eşim cep numarasını veriyor, PNR mesajı geliyor.
Olaydan 3 gün sonra akşam saatinde bilmediğimiz bir numaradan whatsapp üzerinden 'selam, seni alışveriş merkezinde görmüştüm' şeklinde mesajı geliyor, eşim; ' kimsin sen ve numaramı kimden aldın evli barklı insanım ben' şeklinde cevap verdiğinden 'arkadaş numaranı yanlış vermiş k.bakma özür dilerim' şeklinde cevap veriyor. Numarayı sosyal medya üzerinden araştırdığımda kişinin alışveriş yaptığımız restoranda çalıştığını öğrendim. Restorana gidip müdürle görüşerek kişiyi doğruladık şikayet ettik , kişiyi işten çıkartacaklarını belirttiler.
Eşim 5 aylık hamile , olay günü ben biraz fevri çıkışarak eşimle tartıştım kendisi üzüldü ve yıprandı.
Biz 'Arbys' şirketine Kişisel verilerimizi koruyamadığından dolayı manevi tazminat davası açmak istiyoruz.
Daha önce yaşanan emsal kararlar var mı ?
Yaşanacak uğraşa ve masraflara değer mi ?
bir sonuç alabilir miyiz?
Teşekkürler
Cevap: Kişisel Verilerin Korunamamasında Dolayı Manevi Tazminat
kanaatimce şirketin bu vasıfta kişileri istihdam etmesinden dolayı sorumluluğu vardır. manevi tazminatın koşulları da oluşmuştur. değip değmeyeceği sizin takdiriniz ancak kabul edilebilecek bir davadır bence
Karar merciinindir tabii ki ama, sn. ufuklaw`ın görüşüne aynen katılıyorum.
Ayrıca maddi getirisi tartışılır tabii ki ama dava yoluna gitmenizi şiddetle tavsiye ediyorum.
Kişisel görüşümdür.
teşekkür ederim.
biraz araştırdım masraflı bir iş olucak , maddi boyutunu o sebebten düşünüyorum.
Bizim tazminat hukukumuza göre tazminat zenginleşme aracı olarak kullanılamıyor.ABD de mesela bu şekilde değil.Sadece tazminat kovalayıp, ordan para kazanmaya çalışan tipler dahi var.Genç bir arkadaş münasebetsizlik yapmış.Bedelini işi ile ödemiş.Siz %100 haklısınız.Ancak bu durum da sembolik rakamlar söz konusu olabilir.Şöyle örnek vereyim.Mesai arkadaşlarının önünde darp edilip yerde sürüklenen bir memurun sizinkinden daha büyük manevi travma yaşadığı kabul edilebilir.Ona çıkan rakam 3-5 bini geçmiyor.Ona göre düşünebilirsiniz.Para beklentiniz yoksa, hatta para harcamayı dahi göze alıyorum bu işin peşini bırakmam diyorsanız elbette dava yoluna gidiniz.Kolay gelsin.
Alıntı:
Engin Ünalmış rumuzlu üyeden alıntı
Bizim tazminat hukukumuza göre tazminat zenginleşme aracı olarak kullanılamıyor.ABD de mesela bu şekilde değil.Sadece tazminat kovalayıp, ordan para kazanmaya çalışan tipler dahi var.Genç bir arkadaş münasebetsizlik yapmış.Bedelini işi ile ödemiş.Siz %100 haklısınız.Ancak bu durum da sembolik rakamlar söz konusu olabilir.Şöyle örnek vereyim.Mesai arkadaşlarının önünde darp edilip yerde sürüklenen bir memurun sizinkinden daha büyük manevi travma yaşadığı kabul edilebilir.Ona çıkan rakam 3-5 bini geçmiyor.Ona göre düşünebilirsiniz.Para beklentiniz yoksa, hatta para harcamayı dahi göze alıyorum bu işin peşini bırakmam diyorsanız elbette dava yoluna gidiniz.Kolay gelsin.
Teşekkür ederim. maksadım , bu şirketi emsal bir olay olmaması için çaba göstermeye sevk etmek .
tabiki bu işlemler bana maddi zarar yansıtacaksa girmemeyi tercih ederim.