Merhaba,
Türkiye'de bulunan yabancı bir ataşelikte çalışan birisi gelir vergisinden muaf mıdır ? Bununla ilgili kanunu araştırdım, bulamadım. Hangi kanunda yer almaktadır ? Teşekkür ederim.
Printable View
Merhaba,
Türkiye'de bulunan yabancı bir ataşelikte çalışan birisi gelir vergisinden muaf mıdır ? Bununla ilgili kanunu araştırdım, bulamadım. Hangi kanunda yer almaktadır ? Teşekkür ederim.
Bu kişiler ücretlerini, temsilciliğinde çalıştıkları devletten aldıkları için gelir vergisinden muaftırlar. Vergilerini o devlete öderler.
Gelir Vergisi Kanunu
madde 15: Yabancı Devletlerin Türkiye'de bulunan elçi,maslahatgüzar ve konsolosları (Fahri konsoloslar hariç) ile elçilik ve konsolosluklara mensubolan ve o memleketin uyrukluğunda bulunan memurları,Türkiye'de resmi bir göreve memur edilenler bu sıfatlarından dolayı ve karşılıklı olmak şartiyle Gelir Vergisinden muaftırlar.
Bu muaflığın menkul sermaye iradı üzerinden tevkif suretiyle alınan vergiye şümulü yoktur.
madde 16: Yabancı elçilik ve konsoloslukların 15 inci maddeye girmeyen memur ve hizmetlilerinin yalnız bu işlerinden dolayı aldıkları ücretler karşılıklı olmak şartiyle Gelir Vergisinden istisna edilir.
Saygılarımla.
O devlet de kendi ülkesinde bu kişiler için vergi vermiyor, o sorumluluğun kendilerine ait olmadığı söyleniyor...
Bahsettiğimiz kişiler, başka bir ülkede çalışıyor olsalar da, bu düzenlemeler bakımından -karşılıklılık esasları çerçevesinde- kendi ülkelerinin bu konudaki iç düzenlemelerine tabidirler. Bu düzenlemeler de ülkeden ülkeye farklılıklar göstermektedir.
Buradaki ataşelikte çalışanların Türk veya o ülke vatandaşı olması bunu etkilemez değil mi ? Karşı ülke buradaki ataşelikte çalışan elemanlarının (Türk) Türkiye'de vergi ödemesi gerektiğini söylerse, buna itiraz edilebilir mi ? Teşekkürler.
İlgili Yasalar (yukarıda) son derece açık. Orada sayılanlardansa, gelir vergisine tâbi değil; ama, ataşelikte çalışan Türk (örneğin işçi olarak alınmış bir kişi), gelir vergisine elbette tâbi (Yasa böyle diyor).
İsterseniz, ilgili Defterdarlığa durumun ne olduğunu yazıp, mukteza (açıklayıcı bilgi) isteyebilirsiniz.