Hükmün esasen vaki olmaması
Benim sorum tecil muessesiyle ilgili olacak;tecil muessesi yeni tck ile değişmiş ve eski tck ya gore daraltımış.Ben 2004 yılında yani yeni tck dan once sabıka aldım.Aldıgım ceza 1 sene yani kısa sureli hapis cezası daha sonra bu cezaya indirim uygulandı ve 4 aya duştu daha sonra bu ceza adli para cezasına cevrildi. ve en sonunda aynen şu ifadeyle sonuçlandı. ''sanıgın sabıkasız oluşu,suçun işleniş biçimi,sanıgın duruşmadaki hal ve tavrınazara alındığında bir daha suç işlemeyeceği husunda Mahkememizde olumlu kanaat oluşmakta sanığa verilen ceza 647 sayılı yasanın 6. maddesi gereğince ERTELENMESİNE.TCK.nun 94.maddesi gereğince saniğaihtirat yapılmasına(yapıldı).'' yani bana veilen ceza ertelnmiş oldu bu durumda şahsi araştırmalarım sonucu cezanın ertelenmesinin sucun niteliğine bakılmaksızın 5 senelık bir deneme suresi ortaya cıkardıgıı anladım.Eger suclu 5 senelik sure içierisinde bir suctan ceza almazsa hukmun esasen vakı olmayacagı yani hıç hukum giymemiş,mahkum olmamış sayılacagı ortaya cıkmıştı fakat yeni tck tecil muessesini farklı yorumlamış ve tecili sucun infazını ertelyen bir kavram olarak ele almış bunun sonucu olarakta artık hukmun esasen vakı olmaması diye bir kavram ortadan kalkmış durumda gozukuyor.
İşte benim sorumda tam bu aşamada devreye giriyor şimdi kanunlar benim bildiğim kadarıyla lehe yurur. ve ben sucu işlediğim donemde eski tck ya tabiydim şimdi kanun değişti ve lehe olan durum ortadan kalktı cunku eski tck nı yarattıgı durumda benim adli sicil kaydın hem arşivden hemde sicilden silinıyordu.Bunun sonucu olarak milletvekili bile
secilebiliyordum cunku hukum esasen vakı olmuyor yanı hiç hukum giymemiş sayılıyordum ve butun engeller ortadan kalkıyordu.Oysa yeni tck buna imkan vermiyor bu durumda eski tck nın lehe şekilde uygulanması mumkun mu? bunun için bir dava açmamın nir faydası olur mu?
SAYGILARIMLA
Cevap: Hükmün esasen vaki olmaması
Sn. üyeler
ertelenen cezalar hakkında sanıyorum bazı çelişkiler var. bunu yaşayanlardan biride benim. buna göre eski tck da ertelenen cezanın 5 yıl süreyle...; yeni tck da ise bir yıldan 3 yıla kadar süre ile... şekline süre değişikliğine gidilmesi ve suç tarihinin eski tck olması ne gibi bir durum oluşturur? dava sonucu 5 yıl erteleme alan birisi (suç tarihi eski tck) bu süre sonunda cezasını çekmiş mi sayılır; yoksa suç esasen vaki olmamış mı sayılır?
soruma cevap verecek olan yok mudur? yukarıda belirtilen olumlu düzenlemelerden kasıt nedir acaba?
Yardımcı olan tüm hukuk bilginlerine sonsuz teşekkürler(!) http://hukuki.net/showthread.php?958...d=1#post447877