Cevap: Toplu dilekçe / şikayet
Bir kişinin dahi şikayet etmesi geçerlidir. Diğerleri şahit olarak yazılabilir. Soruşturma kovuşturma kararı çıkarsa o kişileri tanık olarak dinletmek belki de avantajdır...
Cevap: Toplu dilekçe / şikayet
İlginiz ve cevabınız için çok teşekkür ederim.
Tek kişinin şikayet etmesi yolunu denedim. Henüz sonuç açıklanmadı ancak şu sebeplerle toplu dilekçeyi araştırmaya başladım;
1-) benim tekrar ifadem alındı ve ifademde yazdırdığım şahitleri henüz ben arayıp sizi şahit yazdırdım bilginiz olsun diyemeden şikayet ettğim kurum aramış.
Soruşturmayı yapan müfettiş bana irtibat numaralarının bulunup bulunmadığını sormadı, bende daha önce bu süreci yaşamadığımdan irtibat numarası vermedim.
Kurumu arayarak kurumdan istemiş numaraları, böyle olunca kurum müfettişten ve benden önce bu kişilere ulaşmış
2-) şahit yazdırdığım bir kişi müfettiş tarafından aranmamış bile
3-) şahit yazdırmadığım ama şikayetin içinde yer alan birisine müfettiş benim ifademde sadece o kişinin adı geçen yerleri okutarak şikayetin o kişi üzerine olduğu gibi bir algı yaratmış, o kişi de doğal olarak savunmaya geçerek farklı ifade vermiştir.
4-) bir kişi müfettişe ifadelerini kurumun görüp göremeyeceğini sorduğunda, bende saklı kalır ama milli eğitim müdürlüğüne teslim ettiğimde görebilirler şeklinde uyarısı, ifade verecek kişinin çekinerek ifade vermesine yol açmıştır
5-) ifade verecek kişiye müfettiş "evet","hayır" ya da "hatırlamıyorum" şeklinde bir ifade vermelisin şeklinde yönlendirmiştir.
6-) ifade verecek bir kişinin (iş yerinden ayrılmış yeni bir işte çalışan) yeni iş yerinde ifadesini alırken, müfettiş yeni iş yerinin sahibine "bende sizinle konuşmak istiyordum, birazdan oturup bir çay içelim" şeklindeki teklifi yine ifade veren kişiyi tedirgin etmiştir
---- Malum, eski iş yeri hakkında kötü ifade veren bir kişinin, yeni iş yerindeki patronunda da bir algı oluşturacaktır belki de çalışana karşı tutumları değişecektir
belki de ben fazla evham yapıyorum ama tüm şahitler ve ifade verenler müfettişin davranışını kurum yanlısı buluyor.
bu yüzden toplu bir şikayet şahit ihtiyacını ortadan kaldırır mı, soruşturma sürecine etkisi olur mu diye düşünmüştüm.