İşe İade Davası Sonucunda İşe Başlatma Durumu
Merhaba,
Bu konuda bir sorum var. Copy paste kanun yapıştırmayacak olan kişiler cevaplarsa çok yardımcı olurlar. Çünkü diğerleri zaten aşağıda yazdığım klasik bilgiler, herkes biliyor, avukat olmaya da gerek yok açıkcası... Soracağım soru ise uzmanlık gerektiren bir soru bence.
İstinaf aşaması bitti diyelim, 10 günlük bir süresi var işcinin işe başlama dilekçesi vermek için, işci bunu verdikten sonra da işveren 1 ay içinde işciyi başlatmalı ya da tazminat ödemeli vs.
Şimdi işci 10 gün içinde başvurdu diyelim istinaftan sonra, işveren ise 1 aylık sürenin 20.günü işcinin işe başlatmasını kabul etti diyelim. İşcinin işe bu durumda makul sürede başlamalıdır hükmüne göre, anladığım kadarıyla(ki anladğım doğrudur yüzde 99) ikameti o ilde ise 2 , değilse 4 gün içinde işe başlamak zorunda. (MAKUL SÜRE İŞE BAŞLAMA zorunluluğu) Sorum bu MAKUL SÜRE, 1 aydan sonra mı 2 ya da 4 gün; yoksa bu örnek için 20.gün(işverenin işe iadeyi kabul ettiği gün) den sonra mı 2 ya da 4 gün olarak hesaplanacak?
Bu örnek için(işcinin iş yeri ile farklı yerde olduğunu düşünelim, MAKUL SÜRE 4 olmak üzere) 20. günden sonra 24. gün de mi işe gitmeli başlamak için, yoksa 34. güne kadar hakkı var mu işe başlamak için?
Bir sitede bununla ilgili yorum ama hiçbir şey anlaşılmıyor klasik her tarafa çekilebilecek net olamayan yorum:
2 - İşe başlama süresi sorunu
İşverence yasal süre içinde gönderilmiş olsa da, işçinin bir aylık işe başlatma süresi aşıldıktan sonra eline geçen bildirim üzerine makul bir süre içinde işe başlaması gerekir.
Burada makul süre, işçinin işe daveti içeren bildirim anında işyerinin bulunduğu yerde ikamet etmesi durumunda en fazla 2 günlük süre olarak değerlendirilebilir.
İşçinin işe iadeyi içeren tebligatı işyerinden farklı bir yerde alması halinde ise, 4857 sayılı iş Kanununun 56. maddesinin son fıkrasında izinler için öngörülen en çok 4 güne kadar yol süresi makul süre olarak değerlendirilebilir.
Bu durumda işçinin en fazla 4 gün içinde işe başlaması beklenmelidir. (Y9HD 30.04.2009 E.2008/20635 - K.2009/12263 )
Tecrübeli avukatlara şimdiden teşekkürler, lütfen copy paste yargıtay kararı yapıştırmayın:), soru açık ve net.
Cevap: İşe İade Davası Sonucunda İşe Başlatma Durumu
İşe davetinin kendisine ulaşmasıyla başlar süre.
Yukarıdaki örnek için 20.günde gelmiş olsun, 24. gün olacak o zaman. 25.günde başvurursa hakları kaybediyor.
Peki işe davetin kendisine ulaştığını kim ispat edecek? Postada ne zaman geldiği gibi konular, belki işveren 15. günde yolladı, 20. günde ulaştı. İşciye ulaştığı zamanı kim garabti edecek, ve işcinin ikamet adresi gibi konular ne olacak.. Yargıtay postadaki gecikmeden dolayı işverene sorumlu olamaz diyor. Peki işci ne yapmalı gol yememek için? Hergün kovudluğu işyerine gitmeli mi bu 30 günlük süre içinde, beni işe alıyor musunuz diye her gün sormalı mı, 0 risk almak istiyorsa ne yapmalıdır işci?
Alıntı:
ozziem rumuzlu üyeden alıntı
.. 0 risk almak istiyorsa ne yapmalıdır işci?
İşveren işe davet yazısını noter kanalıyla kayıtlı adresinize gönderir, adreste olursanız alırsınız, adreste olmazsanız kusur sizin kusurunuzdur.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
İşveren işe davet yazısını noter kanalıyla kayıtlı adresinize gönderir, adreste olursanız alırsınız, adreste olmazsanız kusur sizin kusurunuzdur.
Anladım, sağolun. Benim dosya yerel mahkemede ama ileride ne yaparım diye şimdiden sorayım dedim. Avukat tuttum ama bu tefaruhatlar her an akla gelmiyor ve her akla geldiğinde avukatı arayamıyoruz,bu yüzden burada soruyorum ki avukat da oalbildiğince kafa yormaktan kaçınıyor klasik kanun maddelerini söyleyip duruyor.