Kira sözleşme süresi bitmeden evden çıkma
selamlar ben öğrenci olarak başka şehire geldim ve sözleşmeyle bir eve kiracı olarak yerleştim. kefil olarak başka bir ev arkadaşıyla yerleştim. memlekete geri dönmek istediğimden dolayı kira sözleşmesini feshedeceğim. kira süremin bitmesine 7 ay kaldı. 10 bin liralık esya senedi imzaladım, depozito vermedim. herhangi bir eşyaya zarar vermedim. ev sahibi esya senedini mahkemeye sürebilir mi? bir de kiracı bulana kadar geçen sürede ev arkadaşım oturabilir mi yoksa evi komple tahliye etmek mi zorundayız? yeni gelen kiracı ile birlikte(öğrenci yeri olduğu için genelde öğrenciler ev tutar burada) yaşamakta bir sıkıntı olur mu?
son olarak kira sözleşmesinde “kiracı kirayı devir ve ciro edemez” diye bir maddeyle karşılaştım. bu madde “kiracı evi makul süre içerisinde kiralanana kadar kira maliyetini vermek zorundadır” yasasını hiçe mi sayıyor?
Cevap: Kira sözleşme süresi bitmeden evden çıkma
Kira sözleşmesinin feshi tek başına yeterli değil kiralananı tahliye etmek gerekir anahtar teslimi yapmak gerekir. Kiralananı 2-3 ay sonra tahliye edeceğinizi bu süre zarfında kiracı bulmasını isteyebilirsiniz bulduğu anda da evden çıkıp anahtarı teslim etmeniz gerekir. Kontratta devir ve ciro hakkı verilmemişse başkalarına evi kiraya veremezsiniz.
Konu sözleşme bitmeden terketme olduğundan sormak istedim.* Kiraladığı işyerini şözleşme bitmeden kira ve aidat borçlarını ödemeden tebligatsız terkeden şirket, icraya itiraz başvurusunda terkettiğini kabul ettiğini beyan etmişse fakat bağlı olduğu Ticaret Odasına adres değişikliğini bildirmemiş ve terkettiği yer adres olarak görünmekteyse, Malsahibi 2 yıldır dava sürecinde bu yüzden anahtarını teslim alamadığından kendi mülküne kapıyı açtırıp girmekten çekiniyorsa ne yapması gerekir?
Kiracı şirket yetkilisi mecuru tahliye ettiğini bildirmişse Sulh hukuk mahkemesine müracaatla mecurun boş olup olmadığı ve zarar ziyan tespiti yaptırılıp yeni anahtar çıkarılarak başkasına kiraya verilebilir.