Vasiyetname ve Miras Payları hakkında yardım
Merhabalar
Babamın ve annemin kendi üzerlerine ayrı ayrı olarak kayıtlı, evli oldukları sürede almış oldukları ve miras yoluyla kendilerine pay geçmiş taşınmaz gayrimenkül mevcut (bankada biraz mevduat Ev - araba - Arsa - Tarla - Bağ Vs. )
Babam ve annem henüz hayattalar ama ablam emekli olduğu için 15 - 20 yıldır annem ve babam malların bir kısmını ablama verdiler. ( ekmesi kiralaması her türlü geliri ve gideri dahil ama tapu falan yok )
Annem ve babam malları bana ve ablama kendi inisiyatiflerinde hakkaniyet şartıyla vermek istiyorlar. Bu arada annem 74 babam 78 yaşında.
Bende resmi olarak vasiyetname hazırlayın dedim bizlere eşit şekilde . hatta ablama verdikleri ve ablamın hala hazırda kendisine verdik dedikleri malları ablama verin onda kalsın kalanıda 5 - 10 dönüm önemli değil benim hissem az olsun bana verin ve eşit paylaştırın dedim. Bankada ki parayı hiç işleme dahil etmeyin nasılsa ilerde kullanacaksınız lazım olur vasiyetnamede belirtmeyin dedim. Nasılsa hak vak'i olunca bizlere ne kalırsa eşit olarak alırız dedim. Traktörü ablama 1987 Model pikabı bana 2001 model verin dedim. Köydeki evi ben istiyorum dedim ona karşılık ablama 5 yada 10 dönüm fazla hak verin dedim.
Sorum şudur ki : Babam ve annem vasiyetnameyi ayrı ayrı olarak mı hazırlamalı yoksa birlikte mi hazırlamalı. Ayrıca yukarıda yazdıklarımı beyan etseler ilerde sorun cıkarmı
Şayet ilerde ablam itiraz ederse ve bende 15 - 20 yıldır ekip biçtiği tarlalardan elde ettiği geliri hisseme düşeni talep edebilirmiyim ?
Ayrı ayrı olarak hazırlanması gerekli ise ; babam kendi üstüne kayıtlı mallarını anneme vermeden tamamını bana ve ablama verebilir mi ? ( Bu sorum annem içinde geçerli )
Bana bir yol göstermenizi rica ediyor şimdiden teşekkür ediyorum
Saygılar
Cevap: Vasiyetname ve Miras Payları hakkında yardım
Vasiyetname ölümden sonra bir şey ifade eder dolayısıyla ilerleyen zamandan dolayı bazı sıkıntılar yaşanabilir, miras taksim sözleşmesi de yapılabilir belki daha uygun olabilir, bunun için bir avukata gitmenizi öneririm.
Merhabalar ben de bir şey sormak istiyorum, cevaplarsanız çok minnettar olacağım size.
Biz üç kardeşiz bir erkek ve iki kız, kız kardeşlerim evlendi, ablamın 2 erkek çocuğu var ve kız kardeşiminde bir kız bir de erkek çocuğu var. Ben hiç evlenmedim 42 yaşındayım ve babamın yaptırdığı evde 18 senedir tek başıma oturuyorum. 3 tane evimiz var, birin de ablam oturuyor birin de ben oturuyorum bir de annemle babamın kendi oturdukları ev var. Babam bana bırakacağı evi kız kardeşlerimin çocuklarından birine ya da kız kardeşlerimin ikisine de bırakıp beni mirastan mahrum edebilir mi..? Eğer beni mahrum ederse ne yapmam gerekiyor. Bu yaştan sonra sokaklarda kalmak istemiyorum çünkü ailemle aramda sorunlar var. Lütfen yardım edin. Teşekkür ederim, kolay gelsin
Mirastan mahrumiyet olmaz, belirttiğiniz gibi bir durumda miras payınız için dava açıp geri almanız mümkündür tabi bir avukat yardımıyla.
Allah razı olsun Engin abi, çok teşekkür ederim sana. Allah seni ve sevdiklerini korusun abi çok sağol...
Miras bakımından saklı payınız bulunsa da, miras vefat ile doğan bir haktır.
Evin sahibi olan babanız hayatta iken malları üzerinde dilediği gibi tasarrufta bulunabilir, yani sizi sahibi olduğu evden çıkarabilir.
Merhabar.
Babam uzun bir tedavinin ardından 10 gün önce vefat etti annemle babam uzun zamandır ayrıydı annem maaşı için nikah yapııp ona baktı babam sağken ist deki evini satılığa çıkardı onun parasıyla erkek kardeşime ve bana ev alacağını söledi annenizede maaşım kalacak diyerek adil bir paylaşım yapacaktı fakat ömrü yetme ne yazık ki.
Cenazemiz daha kalkar kalkmaz annem babamın evine erkek kardeşimin evlenince oturması gerektiğini baba evinin erkeğe yakıştığını benim onlardan çıktığımı kocamın bana ev alması gerektiğini söylemiş yakınlara şuan taşınma aşamasındalar ve benim fikrime baş vurulmadı babamın arabası erkek kardeşimde ruhsat kredi kartları bana hiçbir bilgi vermiyor.
Benim onlardan kira talep etme hakım var mı ?
Babamın sözlü vasiyetini şahitler ile geçerli hale getirenilir miyim ?
Annemin 1/4 hakkı olduğunu biliyorum ama satılmasından yana değilim evin . Kendi evide var kirada ayrıca kendide emekli mağdur değil yani sırf erkek kardeşim otursun diye böyle nirşey yapıyor. Teşekkür ediyorum .
Alıntı:
Sevda3434 rumuzlu üyeden alıntı
Merhabar.
Babam uzun bir tedavinin ardından 10 gün önce vefat etti annemle babam uzun zamandır ayrıydı annem maaşı için nikah yapııp ona baktı babam sağken ist deki evini satılığa çıkardı onun parasıyla erkek kardeşime ve bana ev alacağını söledi annenizede maaşım kalacak diyerek adil bir paylaşım yapacaktı fakat ömrü yetme ne yazık ki.
Cenazemiz daha kalkar kalkmaz annem babamın evine erkek kardeşimin evlenince oturması gerektiğini baba evinin erkeğe yakıştığını benim onlardan çıktığımı kocamın bana ev alması gerektiğini söylemiş yakınlara şuan taşınma aşamasındalar ve benim fikrime baş vurulmadı babamın arabası erkek kardeşimde ruhsat kredi kartları bana hiçbir bilgi vermiyor.
Benim onlardan kira talep etme hakım var mı ?
Babamın sözlü vasiyetini şahitler ile geçerli hale getirenilir miyim ?
Annemin 1/4 hakkı olduğunu biliyorum ama satılmasından yana değilim evin . Kendi evide var kirada ayrıca kendide emekli mağdur değil yani sırf erkek kardeşim otursun diye böyle nirşey yapıyor. Teşekkür ediyorum .
Kira talep hakkı ayrı bir konu.
Yapabilecekleriniz notere gidip bir veraset ilamı alıp, tapu vs gibi yerlere başvurmak.Gerekli intikal işlemlerini yaptırmak.Sözlü vasiyetin şartlarının zor olduğunu düşünüyorum.Bu işlemleri bir avukat ile yapmanız lehinize olacaktır.
Teşekkür ederim zaten onlar bölünmesinden yanada değil annem ben öldükten sonra paylaşın diyor peki sattırma yoluna baş vursam 2 ye bir olarak sattırma hakkımı alma şansım var mı onunlar otururken ? Birde veraset ilamını onlar verdimi bilmiyorum iki ayrı şehirden başvuru olsa bir sıkıntı çıkar mı ? Onlar ayrı çıkarsa ben ayrı ?