Emekli maaşından kredi borcu kesintisi...
Öncelikle merhaba ;
Benim babam emekli maaşını ziraat bankasından alıyor.Emekli maaşından, aynı bankadan aldığı iki adet kredi borcuna karşılık kesinti yapılıyor ancak bu kesinti neredeyse babamın maşının tamamını kapsıyor.Kesintiden kastım,borçlarını bu zamana kadar düzenli ödediği için herhangi bir icra durumu değil; ilk başta krediyi alırken aradaki sözleşmeden kaynaklı otomatik ödeme şeklinde.Fakat babamın kendine ait bir evi bile yok ve şuandaki şartlarda geçinmekde cok zorlanıyor.Dolayısıyla banka şubesine, sözlü olarak bu otomatik ödemenin kaldırılmasını talep ettik ancak olumlu bir sonuç alamadık.Borcumuzu da ödemek istiyoruz ama bu şekilde emekli maaşının tamamına yakını kesilince babamın yaşamını idame ettirmesi mümkün degildir.Babamın emekli maaşının üstündeki bu otomatik ödemenin kaldırılması için başka nasıl bir yol izleyebiliriz? Vereceğiniz yönergeler için şimdiden teşekkürler...
Cevap: Emekli maaşından kredi borcu kesintisi...
Korkarım yapabileceğiniz bir şey yok bu konuda.
Bir başka kaynaktan alınabilecek para ile kredi borçları kapatılıp, daha düşük , ödenebilecek, akıllıca miktarda taksitle o alınan parayı ödeyecek kadar kredi çekilebilir.
Erdoğan Bey öncelikle hızlı cevap için teşekkür ederim.Konu hakkında babamın böyle bir durumu yok ,yaşlı olduğu için emekli maaşının ödendiği banka haricinde kredi çekemiyor.Ayrıca, emekli maaşından kesinti veya haciz konulamaması, muvafakatname varsa bile bunun geri çekilmesi mümkün değil midir? Öyleki ortada şuan için bir haciz durumu da yok.Sadece bankanın uyguladığı otomatik ödemeyle alınan kesintiyi durdurmak niyetindeyim.Kendimce biraz araştırma sonucu İİK 83 veya Sgk 93. madde gibi konu hakkında lehimize olan maddeler buldum.Ancak bu maddelerle nasıl bir yol izleyebileceğimizi merak ediyorum.Şimdiden teşekkürler...
İcra kesintisi için haklısınız, itiraz edilebilir bir başka yol bulunabilir ( belki)
ancak şu haliyle , otomatik ödeme talimatı ile yapılan kesintilerin, otomatik ödemeyle yapılan kira ödemesi yada elektrik su doğal gaz faturası ödemesinden bir farkı yok.
Verilen kredinin otomatik ödeme talimatının iptali isteğinizi kabul etme zorunluluğu da bulunmuyor bankanın.
Babanız kendi adına kredi çekemiyorsa, borcu kapatacak kişiye daha küçük taksitlerle elden ödeme teklifi ile bir sonuç alabilirseniz bir çözüme kavuşturabilirsiniz konuyu ama bankaya olan borç devam ettiği sürece banka da doğal olarak tahsilata engel olacak bir riske girmek istemeyecektir.
Otomatik ödeme kaldırıldığında babanız taksitleri nasıl ödeyecek?
Bu soruya vereceğiniz cevap bankanın neden blokeyi kaldırmadığını anlamanızı sağlayacaktır.
Yusuf bey, ben zaten bankanın neden blokeyi kaldırmadığını anlıyorum ancak bu alacak haczedilecek olsa dahi emekli maaşının 1/4'ünü geçemiyor.Aynı zamanda yasa koyucuların bu oranı belirlerken yaşamı idame ettirmeye yönelik olarak belirlediğini de anlıyorum.Şuanda banka tarafından emekli maaşının 3/4'ünden fazlasına bloke koyuluyor.Bu oransa ki bizim şuanda içinde bulunduğumuz durumu yaşanılmaz hale getiriyor.Beklentim sizlerinde bunu anlayıp bu duruma göre tavsiye vermesiydi.Ben hakkaniyet açısından bu borcun ödenmesi gerektiğininde farkındayım.Ancak bir orta yolun bulunması için izlenecek hukuki bir yol olmalı, örneğin; bu 3/4'ü değilde 1/4 oranında kesinti yapılabilir gibi... Bu konuda profesyonel işi bilen birinden destek almam gerekiyor anlaşılan.Cevaplar için hepinize teşekkür ederim.Kalın sağlıcakla...
Ben şunu anlamadım:
Kredi alındığı sırada anlaşıldığı kadarı ile taksitler maaşın az bir kısmına tekabül ediyordu ki bu kredi çekildi. Peki sonradan taksitler neden neredeyse maaşın tamamına gelecek kadar yükseldi?