IP adresim kullanılarak dolandırıcılık yapılmış
Herkese merhaba
Dün siber suçlar şubesinden arandım ve ifadeye cağırıldım. Bir vatandaş bir ilan sitesi üzerinden ses sistemi satmak için İlan vermiş ve 400₺ karşılığında anlaşmış ancak para transferinden sonra ürünü vermemiş, dolandırılan şahıs şikayetçi olmuş ve bu dolandırıcı bu eylemi benim üstüme olan internet bağlantısı üzerinden yapmış gözüktüğü için ip adresi bana ait çıkıyor, şahıs yakalanmış ve parayı da çekmiş herşey ortada benim olaydaki konumum sadece ip adresi kısmı, aynı interneti 6-7 yıldır kullanıyorum ve şifreyi şimdiye kadar 2 defa değiştirdim, eve gelen misafirler dışında da internetimi bilgim dahilinde kullanan olmadı bunu da belirttim. Olay savcılığa geçecek. Benim burda aklıma takılan ve uykularımdan dahi eden durum şu şubat ayında öğretmen olarak atanacağım, 1400 kişi alınacak benim branşımdan ve kontenjandayım, yaşım 28 ve atanabilmek için iki tane öğretmenlik bölümü Üniversite bitirdim, hayatım boyunca hedeflediğim şeye bir sürü zorluğa rağmen ulaşmak üzereyken bu olay güvenlik soruşturmasına takılır mi? Şahıs belli parayı çektiği belli ve benimle veya yakınlarım da bir bağlantısı yok ben her türlü yardıma açığım soruşturma için kendimden eminim, merak ettiğim ne yapmam gerekiyor ve şüpheli sıfatıyla bu olay içinde olmam güvenlik soruşturmasını olumsuz etkiler mi? Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim, saygılar.
Cevap: IP adresim kullanılarak dolandırıcılık yapılmış
ihtimaller, dolandırıcılık yapan şifrenizi tahmin etti veya bir şekilde ele geçirdi (wireless şifreleri çok güvenli değil) o yüzden wireless şifrelere ek olarak MAC filtreleri de tavsiye ediliyor. başka bir ihtimal de IP adresinden gerçek adres tespitinde hatalar olabiliyor (zaman farkı vs).
ama sonuçta ne olursa olsun adam yakalanmış ve sizle alakası yok, bence hiçbir şekilde soruşturmayı etkilemez çünki başınıza gelen herkesin başına gelebilir şüpheli olmanız suçlu olduğunuz anlamına gelmez, süreç büyük ihtimal çok yavaş ilerleyecektir ama sizi olumsuz etkileyeceğini düşünmüyorum.
Zaten geçmişte konuya detaylı bilgi vermişim:
IP adresi şifre gibi kırılıp kullanılacak bir şey değil. Ama sizdeki olaydaki gibi IP adresi sebebi ile böyle bir olay gerçekleşebilir.
Olasılıklardan biri sizin de daha önce belirttiğiniz gibi wireless hattınıza girilmiş olması. Bu da wireless modem ve detaylı cihaz analizi ile ortaya çıkabilir. Benim değinmek istediğim diğer olasılıklar. Mesela IP adresinden gerçek adresin bulunmasında telekom tarafında hatalar olabiliyor. Olay yurt dışında bir site üzerinde mi gerçekleşmiş? Söz konusu dolandırıcılık olayı kaç kere kaç gün olmuş, bir defaya mı mahsus? Şu yüzden soruyorum, IP adresleri ülkemizde genelde dinamik olarak dağıtılır yani statik(sabit) değildir. Yani aldığınız IP adresleri her bağlantı kurduğunuzda değiişir ve farklı bir IP adresi alırsınız. Burda asıl önemli olan, aynı IP adresi farklı zamanlarda farklı kişilere atanmış olabilir. Yani ortak bir havuzdan alınır. Yani suç unsuruna karışmış olan bir adres farkı kişilerce kullanılmış olabilir. Burda önemli olan suçun tarihi ve o adresi kullananın adresinin doğru bulunmasıdır. Bu şu anlama gelir, belirli bir saat size atanmış olan adres sizden önce ve sonra başkalarına da verilir. Araba kiralama gibi düşünün. Siz ayın 15.inde saat 10 ile 23 arası kiraladınız ama sizden sonra kiralayan bir kaza yaptı ve yanlış zaman bilgisi yüzünden suç size kaldı mesela. Bu durum genelde yurt dışından gelen ihbar edilen olaylarda olur, ülkesel bölgesel zaman farkı, farklı saat dilimleri, saatlerin ileri geri vs alınması gelen ihbardaki IP adresi ile telekomdan IP adresinden gerçek adresin hesaplanmasında hatalara sebep olabilir.Bunu da göz önünde bulundurun. Bir de bir ihtimal daha, sizin bilgisayarınıza farkında olmadan kurulmuş olan zararlı bir program (virüs yolu ile vs)arka planda sizin bilgisayarınız üzerinden sizin haberiniz olmadan suç işlenmesine sebep olabilir bu durumda sizin bilgisayara zombi bilgisayar denir. Bu durum için bilgisayarızı detaylı bir şekilde incelenmesi gerekir.
Cevap: IP adresim kullanılarak dolandırıcılık yapılmış
Yanıtınız için teşekkür ederim, umarım dediğiniz gibi olur.