-
Rücu
Bir arkadaşıma beyaz eşya mağzasından 12 taksitle aldığı eşyalar için kefil oldum. Tek bir senet düzenlendi. Senetin ön tarafına müşterek müteselsil kefil sıfatıyla imza attım. Arkadaşım bir hafta sonra kayıplara karıştı. Müteselsil kefil olduğum için ilk 6 taksiti ödedim. Şimdi 6 taksit kaldı. Borç bitmediği için rücu davası açamıyorum. Bu ay kalan 6 taksiti ödeyerek borç senetini almayı düşünüyorum. Arkadaşımın ailesi halen burda. Ev telefonlarıda arkadaşımın üzerine kayıtlı. Öğrendiğim kadarıyla beni dolandıran arkadaşım başka bir şehire yerleşmiş.
1-Ev telefonunun arkadaşımın üzerine kayıtlı olmasından yola çıkarak ailesinin yaşadığı eve icra gönderebilirmiyim? Çünkü böyle bir durumda ailesinin O'nun bu evde yaşamadığını söyleyerek itiraz etme ihtimalleri mevcut. Ev telefonunun arkadaşım üzerine kayıtlı olduğunu ispat ederek böyle bir itirazı berteraf edebilrmiyim?
2-Taksit ödeme planına göre kalan 6 taksiti erken ödemem rücu davasına engel olur mu?
3-Avukat tutmayı düşünüyorum. Süreç ne kadar olur.
4-Bu işlemler için dava açılması mı gerekli yoksa icra dairesinden işlemler hemen başlar mı?
5-Senette tarih ve miktar kısmı boş bırakılmıştı. Bunların sonradan doldurulması problem yaratır mı?
6-İcra işlemi başladığı zaman mı yoksa ödediğim taksit tarihlerine göre mi ticari faiz işletilir.
Saygılarımla
-
Sayın zustad;
1) Arkadaşınızın ailesinin yaşadığı eve haciz gönderebilir iseniz de, istihkak iddiasıyla karşılaşmanız pek muhtemel görüldüğünden bunun bir yararının olacağını zannetmiyorum. Sadece telefonun arkadaşınızın üzerine kayıtlı olmasının, istihkak iddiasının lehinize sonuçlanmasına yetmeyeceği düşüncesindeyim.
2) Erken ödeme yapmanızın rücu davasına engel olacağını düşünmüyorum.
3) Avukat "tutabilirsiniz". Davanın sonuçlanma süresi birden fazla değişkene bağlı olduğundan bu konuda bir süre vermek pek doğru olmaz.
Avukat "tutmayı" düşündüğünüze göre bu konuları meslekdaşıma danışmanız daha uygun olacaktır.
Kolay Gelsin.
-
Yazdıklarınızdan istsihkak iddaası durumunda sanki alacaklının malların borçluya ait olduğunu ispatlaması gerektiği sonucunu çıkarıyorum. Ancak bildiğim kadarıyla istihkak iddasında o evde yaşayanların malların kendilerine ait olduğunu ispatlaması gerekir. Yanılıyormuyum?
-
Arkadaşımın ailesindeki eşyaların çoğunu arkadaşımın aldığını biliyorum. Ayrıca beni dolandıran arkadaşımın ailesini defalarca uyarmama rağmen onlarda kefil öder bize birşey olmaz havasına girdiler. Hatta bu sebeple ev adreslerini bile değiştirdiler. Ama ben yeni ev adreslerini tespit ettim. Bu nedenle istihkak iddası olursa itiraz edeceğim. istihkak itirazı olursa bunu kim ispat etmekle yükümlü? Borçlu mu alacaklı mı? İstihkak davalarında borç miktarı kadar borçlunun teminat yatırması gerekmez mi?