İflas Sonrası Borç Ödeyememe Durumu
Merhaba,
Bir tüzel şirket ile ticari bir iş yapıyordum. İş için banka hesabıma para gönderildi ama bir iki ay sonrasında firmam iflas etti. "Limited şirketin tek sahibiyim, ortak yok". Aldığım paraya istinaden hiç fatura kesmedim. İş yaptığım firmaya borcum var ama ödeyecek durumda değilim. Dükkanı kapatınca yeni adres veremediğim için resen terk oldu yani vergi dairesinde artık şirketim kapanmış olarak görünüyor. Bu noktadan sonra;
1)Şirketimin borcu için şahsıma ait tapuya haciz koyabilirler mi? Haciz koymak için ne yapmaları, hangi bilgiye sahip olmaları gerekiyor. Örneğin her ilçeye bağlı tapu müdürlüklerini dolaşıp TCKNumaramı verip tapu sorgulaması mı yapıyorlar? Tapuyu buldular diyelim haciz koymaları için ellerinde ne olması lazım? Ben herhangi bir şey imzalamadım, çek, senet vs kıymetli evrak vermedim.
2)Bana borçlu olduğum firma "Ticareti Terk Etme Suçu" diye bir dava açmış. Ben yakında savunma dilekçesi vereceğim ve dilekçemde "Müşterileri kaybetmem ve ticari faliyetlerimi sürdüremeyecek duruma geldiğim için iş yerimi kapatmak zorunda kaldım" şeklinde savunma yapacağım. Bu dava hakkında yorumlarınız ne olur? 3 Aydan 1 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırıldığı bilgisi var.
3)Şirketimin vergi borcu da var. Devlet bu borç yüzünden şahsıma ait bu taşınmaza haciz koyabilir mi?
Teşekkür ederim.
Cevap: İflas Sonrası Borç Ödeyememe Durumu
Para şahsi hesabınıza yollandıysa şahsınızdan da talep edilebilir. Şahsen icraya verildiğinizde icra dairesi ülke çapında nerde olursa olsun gayrimenkullerinizi bilgisayarından tespit edip haciz koyabilir.
Hayır para şirket hesabına yollandı. Bir avukat limited şirket de ki tek imza yetkilisi sen isen şahıs gayrimenkulüne haciz koyabilir dedi. Doğru mu? cevap için teşekkürler.
Limited şirketlerin tek ortaklı da olsa kendi tüzel kişiliği vardır borçlarından tüzel kişilik olarak şirket sorumludur, kamu alacaklarından dolayı ortak sorumlu tutulabilir ancak özel şahıs ve kurumlara karşı borcundan direk sorumlu olmaz, ortağın sorumluluğu için kusurlu olması, kötü niyetli eylemleri sebebiyle tüzel kişilik perdesinin aralanması söz konusu edilebilirse ki bu zor ve uzun bir süreçtir.
Çok teşekkür ederim üstadım.