Ortak alanda projeye aykırılık
Merhaba
Ortak alanda projeye aykırı bir tesis bina yapılırken yapılmış, bina 4 sene önce yapılmış, bina yapılırken kat irtifakı kurulmuş, yönetim planı yapılmış, mal sahibi tüm dairelerin maliki görünüyormuş, müteahhit binayı yapmış, mal sahibi üzerinden daireleri alıcılarla "satış sözleşmesi" yaparak satmış (sanal bir satış olmuş), iskan alınmış, tapular alıcılara verilmiş, binada şu an tüm daireler de başka malikler oturuyor, kat mülkiyeti kanunu uygulanıyor, yönetim var
Projeye aykırı tesisi kaldırmak için dava açacağım, (bu tesisin yapılmasını bir malikin yükleniciden istediği yönünde rivayetler de var)
Davayı kat maliklerine mi açmam lazım? Ayıp mal diyenler de var malikler sorumlu diyenlerde. Davayı kime ve nasıl açmak lazım?
Cevap: Ortak alanda projeye aykırılık
Bu bahsettiğiniz ortak alan neresi ve projeye aykırı yapılan tesis nedir?
Projede bahçe duvarı ve yol olarak görünen yere park yeri yapılmış
Bir kat malikinin bina yapılırken yükleniciden bu projeye aykırılığın yapılmasını istediğini "net" olarak öğrendim.
Bu durumda ayıplı mal olamayacağını düşünüyorum. Kat Mülkiyeti Kanununa aykırı bir işlem yapılmış.
Davamı "projeye aykırılığın projeye uygun eski hale getirilmesini" talep ederek açtım.
Sonra "projeye uygun hal" ile "projeye uygun eski hal" tabirleri kafamı karıştırdı.
Düşündüğümde ikisi de sonuç olarak projeye uygun hali tarif ediyor.
Burada bir sıkıntı olur mu?
Merhaba
Ayıplı mal için aldıktan sonra 30 gün içerisinde bildirim yapılması gerekiyormuş. Ben sözlü olarak bildirmiştim ancak bu bildirimin yapıldığı diğer maliklerce de biliniyor.
Bildiğim kadarı ile ortada bir eser sözleşmesi veya kat karşılığı inşaat sözleşmesi yok, sadece satış sözleşmesi var.
Tüm kat maliklerine sulh hukuk mahkemesinde dava açmıştım. Karşı taraf bu ayıplı maldır bizi ilgilendirmez şeklinde itirazda bulunmuş.
Ruhsata ve projeye aykırılıklar kat maliklerinin sorumluluğunda değil mi? Belediye ruhsatı vermiş ama sonrada bu aykırılığın düzeltilmesini istemiş.
Mahkemede ne demem lazım?
Bina yapılırken hem kat irtifakı kurulmuş hem de bir daireyi inşaattan satın alan malik tarafından ortak alanda projeye aykırılık yükleniciye yaptırılmış.
Bu malikin mahkemede benim haberim yok yüklenici yapmış demesi dürüstlük kuralına aykırı değil midir?
Kat irtifakı inşaatın halen devam ettiğini göstermez mi?
Kat irtifakı sahiplerinden biri yükleniciye projeye aykırı bir tesis yaptırırsa bu durumda "kim yaptırdıysa yaptırdı bu ayıplı maldır" denebilir mi?
Bu durum KMK 19 "Kat malikleri, anagayrimenkulün bakımına ve mimarı durumu ile güzelliğini ve sağlamlığını titizlikle korumaya mecburdurlar." aykırı değil midşr?
Davada projeye aykırılığın tüm malikler tarafından arsa payları oranında masrafa dahil olarak giderilmesini talep etmiştim.
Durum değişir tek malikin sorumlu olduğu ortaya çıkarsa yaptığım talep açısından bir sıkıntı olur mu? Talebimi değiştirmem gerekir mi? (Tabii kazanırsam)