Yönetici ortak alanı temizletmiyor bakım yaptırmıyor
Merhaba
Yönetici binanın ortak yerlerinin bakım ve temizliğini (birazda kasıtlı olarak) yaptırmamaktadır. Bu ortak alanların temizliği yaptırılıp parası yöneticiden istenebilir mi?
İhtar çekip kat maliki olan yöneticiye Md.35 kapsamında icra takibi yapmayı planlıyorum. Gidilmesi gereken yol bu mudur?
Cevap: Yönetici ortak alanı temizletmiyor bakım yaptırmıyor
Selamlar, evet söz konusu temizlik sizin tarafınızdan yaptırılıp, ücreti tutanak ile faturalandırıp, 35'e göre icra takip süreçi başlatmalısınız.
Tabii bu temizlik masrafı ve icra takip masraflarını bina kat maliklerinden talep edebilirsiniz ancak ve payınıza düşeni siz de ödemek durumundasınız.
Fatura ile direkt icra takibi mi yapılıyor? Yoksa faturayı ödemesi için tekrar yöneticiye ihtar mı çekmek lazım?
İcra tüm maliklere mi gönderiliyor yoksa sadece yönetici yeterli mi? Konu KMK m.35 ile ilgili olduğundan yönetici yeterli olmaz mı?
Doğru olan önce yoneticiye ortak alanların temizliğinin yaptırılması için ihtar çekmek olacaktır.
Sonrasında gene temizletmemişse dediğiniz gibi temizliği yaptırıp dilerseniz doğrudan icra takibi de başlatabilirsiniz.
Takibi de , doğrudan yoneticiye karşı değil tüm kat maliklerine karşı başlatmanız gerekir.
İhtardan maliklerin haberi olmayacak. Kat maliki "haberimiz olsaydı icraya gitmeden öderdik" demez mi? Apartman kasası zarara uğrayacak yapılacak gereksiz masraflardan dolayı. 200 tl temizlik masrafı olsa 500 tane malik olsa ne olacak? 500 tane yazı mı yazılacak? 500 maliki kim bulacak ta kim yazacak?
Apartman banka hesabı mı icra edilecek?
Yönetici kat maliki, KMK m.35 kapsamında yöneticiye icra takibi yapılabilir şeklinde kararlar gördüm, en azından öyle yorumladım
(3. kişilerde yapılmış bir sözleşme var ortada bakım işleri için) Somut olayda takip dayanağı faturanın sitenin ortak gideri kapsamında onarım-yapım-tadilat işlerinden kaynaklandığı görülmektedir. Bu nedenle anılan faturaların tahsili amacıyla yönetim aleyhinde icra takibi yapılmasında yasaya aykırılık yoktur.
Ortak alanların temizliğinden binada yaşayanlar sorumludur malik ya da kiracı olması önemli değil, uyarı yazısını kapı kapı dolaşıp imza karşılığı dağıtabilirsiniz.
Düzeltmek gerekirse; 500 uyarı yazısı değil, 500 icra takip yazısı mı yazılacak
100 tanesi şehir dışında ve 100 tanesinin de yurt dışında olduğunu düşünürsek ne olacak? 100 farklı dile tercüme mi yapılacak?
200 tl için.
Ya da soru biraz uçuk mu oldu?
Teşekkür ederim
Beş yüz kişi mi yaşıyor apartmanda?