Alkollü trafik Kazası yapmak
Merhaba,
Olay 2 gün önce çalıştığım firmaya ait kiralık bir filo aracıyla gerçekleşti ufak bir maddi hasarlı kaza yaptım karşı tarafın aracında küçük çizikler var. Kendisi uzlaşma yoluna gitmedi ve tutanak tutmadı polis çağırdılar 1.95 promil alkollü çıktım 48/5 den 1002 TL trafik cezası yazıldı, sürücü ehliyetime 6 ay el konuldu. Karakolda ifade verdim sonrasında evime döndüm. Beni nasıl bir süreç bekliyor başka para cezaları alacakmıyım hakkımda tek bir davamı açılacak. Adli olarak daha önce bir suça karışmadım 10 senedir ehliyetim var hiç trafik cezam yok.
Polisler merkezde kazada alkol dışında tüm bilgilerin ve yazılanların lehime olduğumu ve ifademin güzel olduğunu söylediler bu durumun mahkemede avantaj sağlayacağını aktardılar.
Bu anlattıklarıma bakarak alacağım ceza/cezalar en iyi, en kötü, ve olması muhtemel senaryoda nedir? adli sicilimi her şekilde işleyecek mi?
Cevap: Alkollü trafik Kazası yapmak
Öncelikle altı ay sürücü belgesiz kalacağınızdan işinizden olma ihtimali var. Kazadaki kusur oranlarına göre sigortalar devreye girecek, hak sahiplerine ödeme yapılacak. Alkollü olmanızdan dolayı yapılan ödemeler size rücu edilecek.
Ayrıca yasal sınırın iki katının üzerinde alkollü olarak araç kullanırken kaza yapmış olmanız nedeniyle 5237 s. TCK'nın 179/3 maddesi gereğince hakkınzda dava açılacak ve iki yıla kadar hapis cezası istemi ile yargılanacaksınız. Bu dava da en az 600 TL adli para cezasına mahkumiyetiniz ile sonuçlanacak ve adli sicil (sabıka) kaydınıza işlenecek.
Polisler sizi sakinleştirmek için öyle söylemişlerdir. Gerçekte olacaklar bunlardır.
Cevap: Alkollü trafik Kazası yapmak
Alıntı:
karavelioglu rumuzlu üyeden alıntı
Öncelikle altı ay sürücü belgesiz kalacağınızdan işinizden olma ihtimali var. Kazadaki kusur oranlarına göre sigortalar devreye girecek, hak sahiplerine ödeme yapılacak. Alkollü olmanızdan dolayı yapılan ödemeler size rücu edilecek.
Ayrıca yasal sınırın iki katının üzerinde alkollü olarak araç kullanırken kaza yapmış olmanız nedeniyle 5237 s. TCK'nın 179/3 maddesi gereğince hakkınzda dava açılacak ve iki yıla kadar hapis cezası istemi ile yargılanacaksınız. Bu dava da en az 600 TL adli para cezasına mahkumiyetiniz ile sonuçlanacak ve adli sicil (sabıka) kaydınıza işlenecek.
Polisler sizi sakinleştirmek için öyle söylemişlerdir. Gerçekte olacaklar bunlardır.
Sayın Karavelioğlu,
Yanıtınız için çok teşekkür ederim,
yaklaşık 10 gün önce askerlik sebebiyle tazminatımı alıp işimden ayrıldım, fakat celp tarihine kadar ev ofis olarak işlerimi yürütüyorum aracı ertesi teslim edicektim. Sigortasız ve işsiz gözüküyorum kaza anında da bu şekildeydi. Mahkemede işsiz ve gelirim olmaması üzerime mülk olmaması para cezasında bir indirim oluşturur mu? Ayrıca cezanın para cezasına çevrilmeme ihtimali oluşur mu? Sizin tecrübeleriniz benim için önemli olay tam olarak anlattığım gibi geçti.