Bir kişiye İftira Atmak Suç Sayılmaz mı?
Arkadaşlar bir kurumda memur olarak çalışırken Kurum amiri şahsımı devlet büyüklerini rencide edici paylaşımlarım olması nedeniyle açığa almıştır.Kurum amir bulunduğu ortamlarda şahsımı fötöcü olduğum için açığa aldığını söylemiştir.Daha sonra sanık olarak yargılandığı duruşmada şahsımı FETÖ-PDY ye üye olmamdan açığa aldığını hakim önünde ikrar etmiştir.Ben de yargılanan amirin beni açığa alma yazısını hakime sundum.Daha sonra da savcılığa suç duyurusunda bulundum.Aradan iki yıl geçtikten sonra savcılık öyle bir gerekçe bulmuş ki akıllara durgunluk verir.Savcı kovuşturmaya yer olmadığına dair vermiş olduğu karar da "şüpheli yetkili makamlara ihbar ve şikayette bulunmadığı,görülen davada bilgi mahiyetinde söylendiği,bu içeriğin soruşturma veya kovuşturma başlatılmasını yada idari bir yaptırımın uygulanmasını sağlamak için söylenmediğinin anlaşıldığından suç unsuru görülmemiştir" diyerek takipsizlik kararı vermiştir.
Arkadaşlar toplum içerisinde fötöcü olmadığım halde hep şüpheli olarak göründüm.Oğlum subaylık sınavlarına girdi hepsinde de güvenlik soruşturmasını geçemedi.Şimdi bir kişi başka bir kişiye fetö pdy ye üye diye halk arasında yayacak ve daha sonra da hakim karşısında başka bir nedenden açığa aldığını ve benim fetöcü olmadığımı bildiği halde bu davranışı her hangi bir suç oluşturmaz mı? Benim itibarım ve şerefim zedelenmemiş midir? Hakim karşısında bu sözü söylemesi ihbar sayılmaz mı?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.
Cevap: Bir kişiye İftira Atmak Suç Sayılmaz mı?
Merhabalar.
İftira suçu, "suçsuzluğunu bildiği halde" bir başka bir şahsa hukuka aykırı bir isnadı "yetkili makamlar nezdinde" yapılmasıyla oluşan bir suçtur. Hemen belirtmek gerekir ki söz konusu suçun oluşabilmesi için yetkili makama gerçek dışı bir suç isnadı yapılması gerekiyor. Bu minvalde "gerçeği bildiği halde" bir suçu mahkeme huzurunda isnat etmek iftira suçunu oluşturabilir. Fakat bu suçun oluşması için iftira atanın "gerçeği bildiğinin " ispatlanması gerekiyor. Haksız bir suçlama yönelten kişi, gerçeği bilmiyorsa iftira atmış sayılmaz ancak "gerçeği bildiği halde" yetkili makam nezdinde suçlama yaparsa iftira suçu oluşabilir. Yani gerçeği bildiğinin kanıtlanması gerekir. Somut olayda savcılık, kişinin "iftira atma maksadı" yönünde kesin bir kanıtı ulaşamadığı için takipsizlik vermiş. Şu noktaya dikkat çekmek isterim: Savcılığın takipsizlik kararını verirken dayandığı olguları (Şüpheli ifadelere) iyi biçimde irdelemek gerekiyor.
Özetle suçlama yönelten şahsın, gerçeği bildiğinin ispatlanması ve suçlamanın yetkili makam (Mahkemeler dahil olduğunu düşünüyorum. ) önünde yapılması gerekir.
Saygılarımı sunarım.
Cevaplarınız için çok teşekkürler Ayberk bey.
Ayberk bey beni açığa alan kişi devlet büyükleri hakkında rencide edici paylaşımlarımın olduğu gerekçesi ile açığa almıştır.Halk arasında daha önceden beni Fetö ye üyeliğim olduğu gerekçesiyle açığa aldığını sürekli söylemiş ve en sonunda da sanık olduğu davanın yargılanmasında hakim önünde yine şahsımın fetöden dolayı açığa aldığını ikrar etmiştir.Ben de hakime itiraz ederek açığa alınma sebebinin fetöye dayanmadığını,kendi imzası bulunan açığa alma yazısında da devlet büyükleri hakkında rencide edici paylaşımlarımın olmasından dolayı açığa alındığımı belirterek ilgi yazıyı hakime sundum.Hakim de bu ifadeyi tutanağa geçirtti.Ben de mahkeme tutanağı ile birlikte açığa alınma yazısını alarak savcılığa suç duyurusunda bulundum.Savcılık takipsizlik kararında bu durumu mahkemede bilgi amaçlı olarak söylemiştir diyerek tamamen hukuku katletmiştir.
Ayberk bey bu durumu hakime söylemek yetkili makamlara ihbar edilmiş sayılmaz mı? Savcılık bu konuda da yargılama yapan hakimin her hangi bir girişimde bulunmadığından takipsizlik verilmiştir gibi ifade yer almaktadır.Oğlum askeri personel olmak için defalarca başvuru yapmasına ve yeterli puanı almasına rağmen güvenlik soruşturmasında elenmiştir.Bunun hesabını kim verecek?Bir kişiye bu kadar ağır suçlamanın her hangi bir karşılığı olmayacak mı?
merhabalar bana bir kişi kendisine benden kötü mesaj aldığını iddia etti. numara benim değil ama aradığında benim sesimi duyduğunu söylüyor bu iftiraya suç duyurusunda bulunabilirmiyim cezsı varmıdır tesekkurler.