Hakimi oldugu davaranın avukatı olmanın uluslararası hukukta yeri nedir
öncelikle merhaba yeni üyeyim kaç gündür bu sorunu merak ediyorum.
sıkıntı türk hukuku ve türkiye ile dogrudan alakalı olmadıgından uluslararası hukuk açısından, ya da benzerine dünyada rastlanılmış mı diye soracaktım zira ben ne kadar aratırsam aratayım sonuç bile çıkmadı.
şimdi yer k.k.t.c
sözünü ettigim hakim kıdemli çogu davaya bakan biri, nerden baksan 1 yıla yakın süre öncesinde bir olay oldu, ve bu olaydan dolayı şok bir şekilde olaya karışanlar hakkında nerdeyse ömür boyu hapse varan cezalar talep edildi, en sonunda 6 ay gibi bir süreye konu baglandı ve aslında o kadar da olmayacak mesele kapandı denildi fakat kapanmadıgı gibi davaya bakan hakim türkiyeden sözüm ona baskı gördügünü iddia ederek hakimlikten istifa edip taraf olarak davaya bakmaya başladı.
hukuki bilgim sıfır denecek kadar az olmasada yok diyebilirim. böyle bir durumda dava düşmez mi uluslararası hukukda bunun karşılıgı var mı daha önce yaşanmış mı? başka bir yerde soru yanlış anlaşılmış ben degil başkası sormuş o yüzden tekrar açayım avukat taraf degiştirmiyor hakim istifa edip yargılamakta oldugu kişilerin karşısına geçip avukatlık yapıyor.
sizce bu durum etik midir, türkiye'de yaşanırsa durum ne olurdu. dava düşer miydi, cezalar ne olurdu. böyle bir şey olabillir miydi.
edit: başlıkta bir r fazla kullanmışım çok özür diliyorum.
Cevap: Hakimi oldugu davaranın avukatı olmanın uluslararası hukukta yeri nedir
Kıbrısta T.C yasaları mı uygulanıyor mesela hukuk usulü ya da muhakemeleri yasası?
yok hocam t.c yasaları uygulanmadıgı gibi, burdan hırsızlık yapıp gidenle, ordan hırsızlık yapıp buraya gelene en ufak bir ceza kesilmiyor. bu durumu hiç anlayamadım, ben anayasa kitapçıgını ve yardımcı bir çok kitabı alıp okuyacagım fakat öncelikle sormak istedigim türkiyede yaşansa nasıl bir yol izlenir. cezaların geçerliligi olur muydu sorum. ama araştıracagım söylediginizi.
Dava ceza davasıymış ve hakim avukatlık mesleğine geçip evvelce hakimi olduğu dosyada bu defa vekil olmuş anladığım kadarıyla. 1136 sayılı Avukatlık Kanunu 38. maddeye istinaden Türkiye'de avukatın işi red etme zorunluluğu vardır. Dediğim gibi ordaki hukuki mevzuatı bilmiyorum ama bu genel olarak bütün ülkelerde benzer şekilde vardır.
AVUKATLIK KANUNU
Kanun Numarası : 1136
İşin reddi zorunluluğu :
Madde 38 – Avukat;
a) Kendisine yapılan teklifi yolsuz veya haksız görür yahut sonradan yolsuz veya haksız
olduğu kanısına varırsa,
b) Aynı işte menfaati zıt bir tarafa avukatlık etmiş veya mütalaa vermiş olursa,
c) (Değişik : 2/5/2001 - 4667/26 md.) Evvelce hâkim, hakem, Cumhuriyet savcısı,
bilirkişi veya memur olarak o işte görev yapmış olursa,
d) Kendisinin düzenlediği bir senet veya sözleşmenin hükümsüzlüğünü ileri sürmek
durumu ortaya çıkmışsa,
f) Görmesi istenilen iş, Türkiye Barolar Birliği tarafından tespit edilen mesleki dayanışma
ve düzen gereklerine uygun değilse,
Teklifi reddetmek zorunluğundadır.
Bu zorunluluk, avukatların ortaklarını ve yanlarında çalıştırdıkları avukatları da kapsar