Muvafakat davası devam ederken istifa etmek davanın konusuz kalmasına neden olur mu?
Üniversitede Dr. Öğr. Üyesi olarak çalışıyorum ve başka bir üniversitede açılan aynı unvanlı kadroya başvurdum ve atanmaya hak kazandım. Geçiş yapmak istediğim kurum çalıştığım kurumdan muvafakat talep etti ancak talep reddedildi. İdare mahkemesine YD talepli iptal davası açtım. Diğer kurum bu süre zarfında güvenlik soruşturmasını tamamladı ve istifa etmem durumunda atamamı açıktan yapabilecek. Ancak istifa edersem iptal davası konusuz kalır mı, mahkeme böyle bir karar verir mi soruları aklıma takıldı. Yardımcı olabilirseniz sevinirim. Teşekkürler.
Cevap: Muvafakat davası devam ederken istifa etmek davanın konusuz kalmasına neden olur mu?
İstifa etmeniz durumunda dava konusuz kalmaz. İdari işlemler tesis edildikleri an gözetilerek mahkemece idari işlemin 5 unsuru olan yetki, şekil, sebep, konu ve maksat yönünden incelenmeye devam eder. Dava devam ederken, kurumunuz muvafakat verseydi dava konusuz kalır ve mahkeme tarafından karar verilmesine yer olmadığı şeklinde karar verilir.
Cevap: Muvafakat davası devam ederken istifa etmek davanın konusuz kalmasına neden olur mu?
Yanıtınız için çok teşekkür ederim. Bir sorum daha olacaktı. Kurum bu hafta savunma verdi mahkeme büyük ihtimalle önümüzdeki hafta YD kararını verecek. Bu süre zarfında istifa dilekçesi vermem ve bu dilekçenin kurum tarafından mahkemeye iletilmesi YD kararının aleyhime sonuçlanmasına neden olur mu? Bilgilendirebilirseniz çok sevinirim.
SM-G928C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Mahkemeler YD incelemesi yaparken çok katı olabiliyorlar. Bunun sebebi 2577 sayılı yasanın 27. maddesindeki düzenlemedir. Yasa maddesi YD kabul için " idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkânsız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka
aykırı olması " şartlarının birlikte gerçekleşmesini ararlar.
YD Kabul çıkma ihitimali kanaatimce düşük. Bu bakımdan İstifa dilekçenizin dava dosyasına girmesinin olumlu ya da olumsuz etkisinin olacağını sanmam.
Şunu da eklemek isterim; siz istifa etme noktasında kararsızsınız anladığım kadarıyla. İstifa etme konusunda vaktiniz varsa mahkemenin YD hakkındaki kararını bekleyebilirsiniz.
orenkhukuk@gmail.com
- - - Updated - - -
Mahkemeler YD incelemesi yaparken çok katı olabiliyorlar. Bunun sebebi 2577 sayılı yasanın 27. maddesindeki düzenlemedir. Yasa maddesi YD kabul için " idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkânsız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka
aykırı olması " şartlarının birlikte gerçekleşmesini ararlar.
YD Kabul çıkma ihitimali kanaatimce düşük. Bu bakımdan İstifa dilekçenizin dava dosyasına girmesinin olumlu ya da olumsuz etkisinin olacağını sanmam.
Şunu da eklemek isterim; siz istifa etme noktasında kararsızsınız anladığım kadarıyla. İstifa etme konusunda vaktiniz varsa mahkemenin YD hakkındaki kararını bekleyebilirsiniz.
orenkhukuk@gmail.com