Sağlık sorunu sebebi ile özel sektörde istifa-tazminat hakkı
Merhabalar,
3.5 yıldır çalışmış olduğum özel sektör (reklam ajansı) işimden yaşadığım sağlık sorunları sebebiyle istifa etmek istiyorum. Sağlık sorunum ise aşırı strese ve aşırı görev yüklenmesine bağlı olarak irritable bağırsak sendromu. Tahmin edersiniz ki boyun ağrısı gibi bir rahatsızlık değil ishal olmak. Tüm çalışma ve hayat standartlarını sıfıra indiriyor, bir toplantının ortasında kramplarla çıkmak zorunda kalınabiliyor. Çıkan eleman yerine yeni eleman 6 aydır alınmamış olup, onun görevleri de benim görevim olmuştur. Dolayısıyla ardından gelen mesailer vücut stresi, işleri yetiştirme stresi pskolojik olarak her işe yetişemeye çalışmak beni yıpratmıştır. İşyerimle bir sorunum bulunmamakla birlikte, iş yüzünden yaşadığım pskolojik ve fiziksel rahatsızlıklığa istinaden evden çıkamaz hale gelmiş olup, istifa edip sağlığımı düzeltmek için birkaç ay stressiz dinlenmem gerektiği takibinde olduğum psikiyatr ve gastrontoloji doktorlarım tarafından tavsiye edilip 10 günlük rapor verilmiştir. Ancak işe devam edecek pskolojiye sahip olmadığım için haklarımı alarak istifa etmek istiyorum. Bu konuda önerilerinizi rica ederim, tazminatımı almam için heyet raporu mu gereklidir? Önümdeki 4 ay boyunca işsizlik maaşı alma şansım var mıdır?
Dönüşleriniz ricasıyla
Teşekkürler
Damla Saadetlioğlu
Cevap: Sağlık sorunu sebebi ile özel sektörde istifa-tazminat hakkı
Geçmiş olsun;
tazminat almaya hak kazanacak şekilde sağlık sorunları nedeniyle işten ayrılabilmenizin yolu, yapmakta olduğunuz işin sağlığınızı olumsuz etkilediğini belirten doktor raporu ile işverenden sağlık durumunuza uygun bir görevlendirme talep etmenize rağmen işverenin bu talebinize olumlu bir çözüm üretmemiş olmasıdır.
Durumunuzda böyle bir seçenek pek çözüm üretebilecek gibi görünmüyor. İş kaynaklı stres nedeniyle yaşanan mide bağırsak sorunlarınız, işverenin yeni bir görevlendirme yapması durumunda da ortadan kalkacak şikayetler değil ne yazık ki.