Bitmeyen kooperatif inşaatı
1999 yılının temmuz ayında kuruluşunu işinde uzman bir inşaat mühenisinin Beylikdüzü'nde başlatacağı bir yapı kooperatifine topraktan girdim.Büyük gazete reklamlarıyla üye toplayan bu kooperatifin kurucusuna ait diğer bitmiş projeler de vardı fakat sıfırdan girmeyi tercih ettim.Ancak şanssızlık eseri 17 Ağustos depremi oldu ve üyelerin bir kısmı üyelikten istifa ettiler.
Daha sonra bir kısım üyeler de ekonomik krizleri bahane edip üyelikten ayrıldılar.
Ben ve benimle birlikte aydatlarını düzenli ödeyen ve kalmaya devam eden üyelere ise bu üye çıkışlarından bahsedilmedi.Aksine boş dairelerin çok az olduğunu ve yeni üye olmak isteyenlere daire kalmayacağı gibi konuşmalar yapıldı.İnşaatın başlamasından 1,5 yıl geçmesine rağmen inşaatın atılan temelleri hep aynı düzeyde kalınca yıllık genel kurul toplantılarda huzrsuzluk ve tatsızlıklar çıkmaya başladı.Öğrendik ki çıkan üyelerin çıkış tücretleri verildiğinden dolayı kooperatif maddi sıkıntıya düşmüş ve inşaatte ilerleme olmamış.Bu durum 1 sene daha devam etti. ve ben ve 3 üyenin dışında tüm üyeler üyelikten çıkmak zorunda kaldı.Bir çoğu alacağını alamayarak veya eksik alarak mağdur oldu.
Bizi kooperatifine almak için her türlü şovu yapan inşaat mühendisi bey ortalıklarda gözükmemeye ve sorumluluk almamaya başladı.Çünkü Kooperatifin yönetim kurulunda adı gözükmüyordu.
Bizleri paramızı geri vermek gibi boş vaatlerle kandırarak 2 sene daha oyladı.ve sonunda kooperatifi tasfiye edip yarım henüz temeli bitmiş inşaatı başka bir taşerona devretti.
Kendisiyle irtibata geçileek tüm telefonları değiştirip irtibat ofislerini kapatarak ulaşılamaz duruma geldi.
Ben hakkımı geri almak için bulunabileceği yerlere noter aracılığıyla ihtarlar çektim.Fakat adres yerinde muhatap bulunamadığından dolayı ihtarlar geri döndü..
Bu durumda ne yapacağımı bilemiyorum....2.5 sene boyunca dişimden tırnağımdan eksiltip her ay maaşımın yarısını ödeyerek bir ev sahibi olmayı umut ettim.Ama bir çok kooperatif mağduru gibi ben de mağdur oldum.
Ben ve benim gibi maaşla çalışıp başka hiç bir geliri olmayan insanların ev alma hayalini bu derece kötüye kullanan insanların yaptığı haksızlıklar yanlarına kar kalıyor...
Konu hakkında yardımlarınızı ve önerilerinizi bekliyorum.
Saygılarımla
S.Şahin
Cevap: Bitmeyen kooperatif inşaatı
1999 yılında babam ve kardeşleri dedemden miras kalan arsayı müteahhit kanalıyla her birine 6 daire teslim edilmesi şartıyla sözleşme imzaladı,müteahhit 2003 yılında daireleri teslim edecekti fakat teslim edemedi 2006 yılında teslim edeceğim diye yeni bir sözleşme yaptı yine teslim edemedi kooperatif üyelerinin evlerini yaptı onlar evlerini kiraya verebiliyor tapusuz sözleşmeyle daireleri satabiliyorlar,bunun üzerine babam ve kardeşleri müteahhit ve kooperatif üyelerini mahkemeye verdiler,en son yargıtay bizim lehimize 3.2000000 TL kira bedeli ödenmesini 54000000 TL dairelere değer biçti.Bu konuda avukatımız ulusal gazetelere ilan verilerek kooperatif üyelerinin üzerindeki evlerin icrada satışa çıkartılarak kira bedellerinin ve eksik işler bedelinin temin edileceği yönünde ifade bulundu,bu konuda kooperatif üyelerine tebligatta bulundu,kooperatif üyeleri üzerlerindeki dairelerinin satışını durdurmak için her yolu deniyorlar buna kaba kuvvette dahil.En son yeniden kıymet takdiri için mahkemeye yeniden başvurmuşlar,mahkemede 02.03.2017 tarihine gün vermiştir.Benim öğrenmek istediğim kooperatif üyeleri devamlı bu işi devamlı böyle uzatabilirler mi,ayrıca bizim alacağımız kira bedelleri vb.için bu kişilerin üzerinde bulunan tapulu gayrı menkullerine,otomobillerine,maaşlarına vb.icra ve haciz uygulatma gibi bir hakkımız var mıdır?Bu konuda değerli hukukçularımızın beni aydınlatmalarına çok müteşekkir kalırım,çünkü http://wikimapia.org/21879350/tr/Hanedan-kooperatifleri adresinde arsa verdiğimiz kooperatif için 2 katlı dublex olmayan binalar. Yarım inşaat halinde bırakılmış, alınan paralarla binaların düzeltileceği söylenip kandırılmış yer. Eksik kalmış, insanlar artık para dökmekten usanmış. İnsanlık namına yardım edenleri kandırılan arsa.. ibare yer almaktadır,bizde arsamızı daire karşılığı verdik maalesef mağdur olduk.