Evi boşalttığım ayın kirasını tam mı ödemeliyim?
Merhaba
2 yıldır oturduğum evi iş nedeniyle boşaltmak zorunda kaldım.15 gün öncesinden ev sahibini bilgilendirdim. Şimdi 14 eylülde evi boşaltıyorum ve sahibi bende tam kira bedeli talep ediyor.Süreçte hiçbir tamire karışmayan bir ev sahibi vardı.
Benim bu konudaki haklarım nelerdir?
Cevap: Evi boşalttığım ayın kirasını tam mı ödemeliyim?
Kira sözleşmeniz ne zaman sona eriyordu normalde?
01.08.2016 başlangıç
- - - Updated - - -
Babamada bir yıllık kira bedeli kadar senet imzalatmışlar
Evi kullandığınız gün sayısı kadar kira ödemek gibi bir şartla kiralamadığınıza göre,
elbette o aya ait kira bedelini tam olarak ödemelisiniz.
Ödemezseniz ne olur?
Ev sahibiniz eğer o bedeli almaya gerçekten niyet ederse, erken tahliyeniz nedeniyle zarara uğramış olacağından boşta kalan süreye ait kira bedeli için dava açar.
Bu davayı da kaybedersiniz ve 2-3 aylık kira bedeli yanında mahkeme masraflarını da ödemek zorunda kalırsınız.
BK'na göre evin ciddi masrafları ev sahibine, ufak tefek örneğin ampul patlaması, musluk arızası, bidon delinmesi vs masraflar kiracıya aittir. Siz fesih ihbarında bulunmanıza rağmen evi dönem sonunda boşaltmadığınızdan ikinci kira dönemi zımnen başlamış.
Bu durumda yine BK'na göre evin yeniden kiraya verilebileceği makul süre kadar ki, bu da mahkemeler tarafından genellikle Erdoğan beyin de belirttiği gibi iki, üç ay kadar kabul ediliyor, kira bedellerinden sorumlusunuz.
Şu kadar ki, ev, boşaltmanızın hemen ardından kiraya verilirse bu sorumluluğunuz ortadan kalkar. Tahliye edeceğinizi bilen ev sahibi çoğu kez siz daha boşaltmadan kiracı arıyor ve bu da mümkün olabiliyor.