İhbar Süresinde Maaş Kesintisi Hk.
Merhaba,
2 hafta önce iş yerimden istifa ederek ayrılmış bulunuyorum. İstifa dilekçemde işten ayrılma tarihim olarak 13.08.2018 yazmakta. Eve geldikten sonra iş yerimden aranarak ihbar süremin olduğu bilgisi verildi fakat işe kendimi veremeyeceğinden ihbar süresini kullanmadım. Normal maaş günü bugün olmaso sebebiyle çalıştığım günlerin ücreti hesabıma yatırılmamış. İşverenin bu tarz bir işlem yapmaya hakkı var mıdır? İstifa dilekçemde ihbar süresi ile alakalı herhangi bir bilgi yer almamaktaydı. Yardımlarınızı rica ederim.
Cevap: İhbar Süresinde Maaş Kesintisi Hk.
Ne kadar süre çalıştınız o işyerinde?
Sözleşme feshi için haklı bir sebebiniz yoksa, ihbar süresine uyarak ayrılmanız gerekir.
Çalışma süreniz 6 aydan fazla 1,5 yıldan az olduğundan uymanız gereken ihbar süresi 4 haftadır. Yani işten ayrılmadan 4 hafta önce işverene yazılı olarak bildirimde bulunmanız ve 4 haftayı çalışmanız gerekir-di.
Yazılı olarak istifanızı bildirip aynı gün işi bırakmış olmanızdan dolayı işverenin 4 haftalık ihbar süresine karşılık gelen ücreti ihbar tazminatı olarak talep hakkı doğar.
Bunu size yapıldığı gibi ödenecek olan ücretlerden kesinti yoluyla değil, eğer bu yönde anlaşamazsanız, iş mahkemesinde dava açarak yapması gerekir.
Durumunuzda, 4 haftalık ihbar tazminatı için dava açıp talep ederse, 4 haftalık ihbar tazminatı yanında dava masrafları ve karşı taraf avukatlık vekalet ücreti de ödemek zorunda kalırsınız.
Ben olsam, kesilen miktar 4 haftalık ihbar tazminatı tutarından az ise, sesimi çıkarmazdım.