Cevap: Kaçak elektrik sorunu
Peki size yardımcı olmaya çalışalım ama önce şunları bir netleştirelim:
Tapusu Almanya'da yaşayan amcanıza ait ama dükkan sizin. Bu nasıl oluyor?
Yasal elektrik abonesi binayı yapan adam ve düşündüğünüze göre yıllar önce ölmüş. Bunu net olarak öğrenme imkanınız yok mu?
"Kontrole giden kaçak elektrik memuru da her kimse orayı kendine yol bellemiş gidip işlem yapıp duruyor." demişsiniz. Kiracının kaçak elektrik kullanmasını önlemek için elektrik kablosunu kendiniz de kestiğinize göre memurun orayı kendine yol bellemesinden memnun olmanız gerekir. Ancak ifadenizden tam tersini anlıyorum. Bu durumdan memnun musunuz yoksa değil misiniz?
Dükkan size ait değil. Yasal abone de yıllar önce ölmüş. Kaçak elektrik kullanan da siz değilsiniz. Burada sizin hiçbir sorumluluğunuz ve kullanılan kaçak elektrik ile ilginiz olmamasına rağmen TEDAŞ kaçak elektrik kullanımından ve borçlardan sizi mi sorumlu tutuyor? Fatura ve kaçak elekrik cezalarını kimin adına çıkartıyor?
Resmiyette amcamın adına abim fakat aslen benim yani satışı adıma yapılmadı sadece. Sürekli olarak ceza kesilmesi cezanın katlanacağı anlamına geldiğinden ve gelecekte bu borcun dükkanın yasal sahibine yani tapu sahibine yani amcama yani dolayısıyla bana kalacağı düşüncesinden dolayı rahatsızım. Abone sahibi yaşamıyor bunu biliyorum. Şimdi bu ceza abone sahibine yazılıyor resmiyette çünkü saat o kişi adına. Benim korkum bu. Bu ceza ilerde tapu sahibine mal edilmeyecek mi?
Sent from my iPhone using Hukuki NET
Çok yanlış düşünmüşsünüz. Mülk sahipliği ile elektrik, su, doğalgaz vb abonelikler tamamen birbirinden ayrıdır. Bu nedenle elektrik abonesi olmayan mülk sahibine hiçbir şekilde ve durumda borç çıkartılamaz. Bu konuda kesinlikle son derece rahat olun. Hatta hiç ilgilenmeyin bile.
Burada kaçak elektriği kiracınız kullanmasına reğmen asıl borçlu binayı yapan (abonelik üzerinde olan) kişidir. Dolayısı ile TEDAŞ bu borçları bu kişinin adına çıkartmak zorundadır. O da öldüğüne göre borçtan mirasçıları sorumludur. Mirasçılar da borcu ödedikten sonra kiracınızdan mahkeme yoluyla alma (rücu etme) hakkına sahiptirler.
Görüleceği üzere kiracınızın TEDAŞ'a doğrudan bir borcu yok. Bununla birlikte eğer TEDAŞ durumu savcılığa bildirirse kiracınız cezai yönden sorumlu olacaktır.
Kiracı tahliye etse, kaçsa bile TEDAŞ yeni kiracınıza veya size veya tapu sahibine eski borçlar ödenmeden elektrik bağlayamayız diyemez.
Gördüğünüz gibi burada sizi endişelendirecek hiçbir durum yok. Bırakın kiracı ne yaparsa yapsın. Rahat olun. Kiranızı alıp keyfinize bakın.
Çok teşekkür ederim günlerdir stresten ne haldeyim anlatamam. Çok saolun.
Hukuki NET kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi