Yeni kiralanan evde suların düzensiz oluşu
Merhabalar,
Oturduğum evi yeni kiraladım. 1,5 ay oldu. evi kiraladığımdan beri çeşmelerdeki su akışında bir basınç düzensizliği var fakat anormal bir düzensizlik var. Bu da banyo esansında su tüketimimi artıyor. Bu teknik sorunu resmi olarak kanıtlamak ve belgelemek için ne yapmam gerekiyor.
Ev sahibiyle diyalog yolu kapalı çünkü bu durumun şehir şebekesinde kaynaklandığını düşünüyor evin su tesisatında bir sorun olduğuna inanmıyor.
Ben savcılığa başvuru yapsam bilir kişi tayin ederler mi? Ya da nasıl bir yol izlemem gerekiyor. Bu sorunu resmi olarak belgelemem gerekiyor çünkü bu olumsuzluk benim su tüketimimi artıyor. Evden çıkma durumum da yok.
Cevap: Yeni kiralanan evde suların düzensiz oluşu
Savcılık musluğunuzdan akan suyun basıncıyla ilgilenmez.
Ancak sulh hukuk mahkemesinde dava açıp durumun tespitini istersiniz,
durum dediğiniz gibi ev tesisatından veya şebekeden kaynaklanıyor olsa bile bu durumun düzeltilmemesi size ancak sözleşme süresi sona ermeden tahliye için haklı sebep teşkil edebilir.
Evden çıkma durumunuz yoksa, o şekilde fazla su tüketerek yaşamaya devam etmek durumunda kalırsınız demektir.
savcılığa dilekçe ile başvurursanız savcılık bilirkişi tayin eder.suyun düzensiz akmamasına neden olup tüketiminizi artıranlar hakkında dava açar
Kira kontratımı bir yıllık yaptım ve kontrata ev sahibi "kira artışı enflasyon oranında yapılacaktır" diye bir ibare yazdırdı. Gerçi 1 yıllık olduğu ev sahibinin yazdırdığı artış ibaresinin bir mantığı kalıyor mu bilmiyorum.
Şimdi ben şunu yapıcam, kira artırımı yapmıcam. Ev sahibim beni evden çıkarmak isterse suyun düzensizliği ve banyoda fazla su tüketimini ileri sürüp, dava açıcam ve fazla tükettiğim suyun miktarını bilir kişi tarafından tespit ettirip masrafımı çıkarmaya çalışıcam.
Yasal olarak mümkün olup olmadığı hakkında fikirlerinizi bekliyorum.
- - - Updated - - -
Alıntı:
Bidon Kafa rumuzlu üyeden alıntı
savcılığa dilekçe ile başvurursanız savcılık bilirkişi tayin eder.suyun düzensiz akmamasına neden olup tüketiminizi artıranlar hakkında dava açar
Acaba suyun düzensiz oluşunu ara sıra kamerayla kaydetsem bilirkişi için ya da mahkemeye delil olarak sunabilir miyim.
Sizin amacınız ne?
Üzüm yemek mi, bağcı dövmek mi?
Su düzensiz akıyorsa, bir ihtar çeker ve bu durumun giderilmeaini , aksi halde sözleşmenizi feshedeceğinizi ildirirsiniz, düzeltilirse sorunu aşmış olursunuz, düzeltilmezse, çıkarsınız evden suyu düzenli akan bir eve taşınırsınız.
Hem çok su tüketmeme neden oluyor diye şikayet edip hem kira kontratı yenileninceye kadar bu duruma katlanmak ne demektir anlayamadım.
amaç ne çözüm bulmak mı , ev sahibinden para koparmak mı?
Harcadığınız suyun ne kadarının normal tüketiminiz ne kadarının olması gerekenden fazla kısmı olduğunu nasıl bulacaksınız?
Alıntı:
altser rumuzlu üyeden alıntı
Şimdi ben şunu yapıcam, kira artırımı yapmıcam. Ev sahibim beni evden çıkarmak isterse suyun düzensizliği ve banyoda fazla su tüketimini ileri sürüp, dava açıcam ve fazla tükettiğim suyun miktarını bilir kişi tarafından tespit ettirip masrafımı çıkarmaya çalışıcam..
Kirada artış yapmazsanız, eksik ödemiş olursunuz. Eksik kalan kısım için ev sahibiniz icra takibi başlatabilir ve o farkı da alır. Bunun için herhangi bir şey ıspatlaması da gerekmiyor üstelik.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Harcadığınız suyun ne kadarının normal tüketiminiz ne kadarının olması gerekenden fazla kısmı olduğunu nasıl bulacaksınız?
günün farklı saatlerinde musluğun altına bir bidon koyup bir dakikada akan suyun miktarını kamerayla kaydederek düzensiz aktığını ispat edemezmi erdoğan bey. bunuda yıl hesabına vurarak fazla ödediği su parasını kiradan kesebilir diye düşünüyorum
Alıntı:
Bidon Kafa rumuzlu üyeden alıntı
günün farklı saatlerinde musluğun altına bir bidon koyup bir dakikada akan suyun miktarını kamerayla kaydederek düzensiz aktığını ispat edemezmi erdoğan bey. bunuda yıl hesabına vurarak fazla ödediği su parasını kiradan kesebilir diye düşünüyorum
Banyo yapmak için 2 bidon su gerekiyorsa, o kadar harcanıyorsa,
düzensiz akışla 2 bidon su bazen 3 dakikada bazen 13 dakikada dolacak demektir, ama neticede dolan su 2 bidon,
3 dakikada dolan 2 bidon , 13 dakikada dolan 2 bidondan daha az mı su alır?
Alıntı:
Sizin amacınız ne?
Üzüm yemek mi, bağcı dövmek mi?
Su düzensiz akıyorsa, bir ihtar çeker ve bu durumun giderilmeaini , aksi halde sözleşmenizi feshedeceğinizi ildirirsiniz, düzeltilirse sorunu aşmış olursunuz, düzeltilmezse, çıkarsınız evden suyu düzenli akan bir eve taşınırsınız.
Hem çok su tüketmeme neden oluyor diye şikayet edip hem kira kontratı yenileninceye kadar bu duruma katlanmak ne demektir anlayamadım.
amaç ne çözüm bulmak mı , ev sahibinden para koparmak mı?
Ev sahibine bu durumdan bahsettim, ilgilenmedi. Çünkü bulunduğum ilde ev sıkıntısı var, ev sahipleri ahlaksızca davranıyor. Yeni girdiğim evden tekrar çıkma ihtimalim de yok. Her halükarda en az bir yıl bu evdeyim. Bu olumsuzluğu hukuki açıdan avantaja çevirmeye çalışıyorum ve nasıl bir strateji izlemem gerektiğini belirlemeye çalışıyorum; bütün mesele bu.
Alıntı:
Banyo yapmak için 2 bidon su gerekiyorsa, o kadar harcanıyorsa,
düzensiz akışla 2 bidon su bazen 3 dakikada bazen 13 dakikada dolacak demektir, ama neticede dolan su 2 bidon,
3 dakikada dolan 2 bidon , 13 dakikada dolan 2 bidondan daha az mı su alır?
valla bu ortaokulda matematik dersinde gördüğüm havuz problemlerine benziyor.matematiki hiç anlamaz sevmezdim.hatta bu yüzden belge aldım okulu bırakmak zorunda kaldım.ama sizin hesap doğru galiba erdoğan bey