Boşanma halinde Mal rejimi hk.
Merhaba,
Evliyim. Evlenmeden önce kendime ait bir evim, birde aracım vardı. Evlendikten sonra kendi arabamı satarak eşimle ile birlikte aracımızı yeniledik. Ardından bankadan kendi adıma 90.000 tl kadar kredi kullanarak beraber bir ev daha satın aldım. Araba eşimin,ev benim üzerime, eşim ve ben çalışıyoruz.
1.Herhangi bir boşanma durumunda süreç nasıl işler, kredi kullanarak aldığım ev ben borçlanmış olmama rağmen yarı yarıya mı paylaştırılır? Benim banka kredisi borcu almış olmam davadaki paylaşım hususunu etkiler mi?
2.Aynı şekilde sonradan satın almış olduğumuz araç için yarı yarıya mal paylaşımı mı olacaktır?
3.Evlenmeden önce satın almış olduğum ev mal rejimine dahil edilir mi?
Cevap: Boşanma halinde Mal rejimi hk.
Kural olarak evlilik sırasında alınan her şey edinilmiş maldır. Edinilmiş mallar evlilik sonlandığı zaman eşit olarak paylaşılır.
Bir malın kısmen veya tamamen edinilmiş mal olmadığını iddia eden, bunu ispatlamalıdır.
1- Evin boşanma davası açılana kadar ödenmiş kısmı edinilmiş mal sayılacak. Mesela boşanma davası açılana kadar 150.000 TL ödemişseniz, daha 300.000 TL daha ödemeniz varsa, evin üçte biri edinilmiş maldır. Bu 150.000 TL'nin 50.000 TL'si evlilik öncesi gelirlerinizden, 100.000 TL'si evlilik sonrası gelirlerinizden ise 100/450 = 2/9 hissesi edinilmiş maldır. Edinilmiş mal kısmı paylaşılır. Paylaşma anındaki değer üzerinden ödeme yaparsınız.
2- Arabada edinilmiş mal olarak payınızı ispatlarsanız kalanın yarı yarıya paylaşırsınız.
3- Paylaşıma girmez.