-
Yaş Değiştirme
İyi günler efendim:
Verdiğim kısa rahatsızlık için özürlerimi sunuyorum. Öncelikle bir konu açmama sebep olan, annemin karmaşık durumu dolayısıyla kimliğe geç yazdırılan yaşımı düzelttirmek istememizdir.
08.11.2000 tarihinde hastanede dünyaya gelmeme rağmen; annemin boşanma işlerinin Ağustos 2002'de bitmesi dolayısı ile beni 08.11.2002 tarihinde, nüfus müdürlüğüne evde doğum demek suretiyle kimliğe kaydettirmişler. Daha kötüsü annem ile babam Ağustos 2005 yılında evlendiler.
Doğum raporum mevcut, lâkin raporda annemin eski soy ismi yazılı. Babalık testine ihtiyacımız var mıdır ve ne gibi bir yol izlemeliyiz?
(NOT: Şu an süren evlilikte tek çocuğum, annem 1998'den beri eski eşinden ayrı yaşamış 2005 yılına kadar.)
Cevaplarınızı bekliyorum, saygılarımla..
-
Cevap: Yaş Değiştirme
Burada iki ayrı problem bulunuyor. Birincisi evlilik sona erdikten sonra 300 gün içinde doğan çocuğun babası koca sayılır. Muhtemelen sizin nüfustaki babanız annenizin önceki kocası görünüyor. Bu durumda onun nüfusundan çıkıp gerçek babanızın nüfusuna yazılmanız için bir dizi dava açılması gerekiyor.
Diğer mesele ise yaş düzeltme davası. Eğer hastane kayıtlarını esas alacak şekilde bu değişikliği istiyorsanız davanın kabul edilme ihtimali daha yüksek. Ancak ilk meseleyi öncelikle halletmenizi, bu konunun da pek çok detayı olduğu için avukatla hareket etmenizi tavsiye ederim.
-
Annemin eski eşine ilk açtığı dava 1995 yılına ait. Hakime davayı kesinleşirip 3 yıl beklemesi gerektiğini bilmediğinden dolayı dava 2002 Ağustosuna kadar çeşitli davaları da beraberinde getirerek sürmüştür. Doğduktan 2 yıl sonra annrm babamla evlenmediğinden dolayı dedemin soyadını aldım. 2005 yılında evlenince Babamın nüfusuna geçtim. Annemin eski eşiyle resmiyette hiçbir alalam yok. Çok karmaşık bir durum içerisindeyim, saygılarımla...
-
Konu sadece yaş değişikliği ise, aşağıdaki bağlantıdaki yazımdan ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz:
http://www.ateskanhukuk.com/ceza-huk...yim/#more-2310
Yazıyı güncel olan bedelli askerlik konusu üzerinden yazmıştım ama, yaş büyütme veya yaş küçültme davası tamamen aynı mantıkla açılıyor.