Vasiyetnameye göre vasfı değişen gayrimenkul
Bundan 11 yıl önce noter kanalıyla yapılan vasiyetnamede arsa olan gayrimenkul kat karşılığı sözleşme sonrası 3 daire olarak hak sahibine veriliyor.
Vasiyetnamede arsa olarak görülen ilgili madde, vasfı değiştiği için hükümsüz mü olur yoksa 3 daire vasiyetnamede belirtilen kişiye devredilir mi? Vasfın değişmiş olmasının önemi olur mu olmaz mı? Saygılar, iyi bayramlar.
Cevap: Vasiyetnameye göre vasfı değişen gayrimenkul
Bakalım doğru anlamış mıyız?
11 yıl önce mirasbırakan bu arsayı şuna bıraktım diye vasiyetname hazırlıyor.
Sonra bu arsayı müteahhide verip 3 daire alıyor ve vefat ediyor.
Kendisine arsa bırakılan vasiyet alacaklısı 3 daireyi alabilir mi?
Soru bu mu?
Önemli olan vasiyetnamede yasal mirasçıların saklı paylarının gözetilmiş olmasıdır.
Eğer yasal mirasçıların saklı payları zarar görmüyorsa alabilir.
Yani vasıf değişikliği vasiyeti etkilemez.
Ancak arsa iken 100.000 TL olan yerden mesela 200.000 TL'lik 3 daire alınmış, toplam değeri 600.000 TL olmuşsa miras kalan diğer yerlerle birlikte değerlendirildiğinde diğer mirasçıların saklı paylarına zarar veriyorsa, saklı payı zarar gören mirasçı tenkis davası açarak hakkını isteyebilir.
Bakalım doğru anlamış mıyız?
11 yıl önce mirasbırakan bu arsayı şuna bıraktım diye vasiyetname hazırlıyor.
Sonra bu arsayı müteahhide verip 3 daire alıyor ve vefat ediyor.
Kendisine arsa bırakılan vasiyet alacaklısı 3 daireyi alabilir mi?
Soru bu mu?
Aynen doğrudur efendim. 2 kardeşiz. Beni mirastan red tarzında bir vasiyet. Bir arsa, bir daire, bankadaki paralar kardeşime, şu an yıkılmış olan bir daire ( imara kapalı bir yer) ise bana lutfedilmiş. Çok üzücü ve haksız bir durum. Tüm evlatlık görevlerimi yerine getirdiğim halde. Teşekkürler yanıtınız için.
Eğer açıkça "mirastan ret" ifadesi kullanıldıysa, gerekçesinin de yazılması gerekir. Gerekçesiz olması veya gerekçenin çürütülmesi halinde mirastan ret olmaz.
Mirastan ret değil, sadece vasiyetname yolu ile yapılmışsa, vasiyette saklı paylar ihlal edilmemelidir. Mirasçı iki çocuk olduğuna göre her birinin miras payı 1/2, saklı payları 1/4'tür.
Yani bir çocuğa 3/4, diğerine 1/4 şeklinde vasiyetname bırakılabilir. Ama miras olarak size düşen tutar değer olarak 1/4'ten az ise, 1/4'e tamamlamak üzere tenkis davası açabilirsiniz.