Vefat eden annemin üzerine olan ev.
Merhabalar,
Annem kısa süre önce vefat etti, babamla birlikte oturdukları evin tapusu annemin üzerineymiş,
Her ikisi de emekli. Bu ev ile ilgili herhangi bir işlem yapmasak ve bu şekilde babam oturmaya devam etse,
ileride babam vefat ettiğinde bu evi üzerime almak için işlem yaptığımda bana annemin ölümünden itibaren geriye dönük emlak vergisi çıkarır mı?
Yani şu an tapuyu babamın üzerine geçirmeli miyiz?
Cevap: Vefat eden annemin üzerine olan ev.
Zamanında yapılmayan veraset işlemleri sadece emlak vergisi ile veraset ve intikal vergisi açısından değil, başka bakımlardan da ileride sorunlar çıkarabiliyor.
Anne ve babanızın tek çocuğu siz olduğunuzu tahmin ediyorum. Annenizin veraset işlemlerini yaparak 1/4 pay babanıza, 3/4 pay kendinize geçirmekte fayda var. Emekli kişiler için sahip oldukları tek konutta emlak vergisi muafiyeti var. Eğer babanızın başka gayrimenkulü yoksa bundan faydalanabilir.
Siz kendi hissenize düşen emlak vergisini ödersiniz.
Alıntı:
Av.Yusuf Selçuk Ateşkan rumuzlu üyeden alıntı
Zamanında yapılmayan veraset işlemleri sadece emlak vergisi ile veraset ve intikal vergisi açısından değil, başka bakımlardan da ileride sorunlar çıkarabiliyor.
Anne ve babanızın tek çocuğu siz olduğunuzu tahmin ediyorum. Annenizin veraset işlemlerini yaparak 1/4 pay babanıza, 3/4 pay kendinize geçirmekte fayda var. Emekli kişiler için sahip oldukları tek konutta emlak vergisi muafiyeti var. Eğer babanızın başka gayrimenkulü yoksa bundan faydalanabilir.
Siz kendi hissenize düşen emlak vergisini ödersiniz.
Cevabınız için teşekkür ederim.
Bu ev evlilikleri sırasında alnmış bir ev olduğundan babamın 5/8 benim 3/8 hakkım olmuş olacak ve 3/8 e göre emlak vergisi öderim değil mi?
Kendi hisseniz oranında ödersiniz.
Babanızın ödememesi üç şarta bağlı:
1- emekli olması
2- başka gayrimenkulü olmaması
3- belediyeye başvurması
Alıntı:
Av.Yusuf Selçuk Ateşkan rumuzlu üyeden alıntı
Kendi hisseniz oranında ödersiniz.
Babanızın ödememesi üç şarta bağlı:
1- emekli olması
2- başka gayrimenkulü olmaması
3- belediyeye başvurması
Peki veraset yolu ile intikal için tapuya gittiğimizde 1/4 3/4 olarak mı yoksa 5/8 3/8 oranında mı tescillenir. Yani babamın evlilikten dolayı alacağı hesaba katılıyor değil mi?