ölen baba yaşayan öz ve üvey anne ( öz ve üvey kardeşler )
Merhaba
geçtiğimiz yil içerisinde babami akciğer kanserinden kaybettik . Vefatindan sonra taşinmazlari ile ilgili miras paylaşimi konusunda kardeşler arasi anlaşmazliklar oldu . Konu biraz uzun ( herkesin hikayesinde oldugu gibi ) bir kaç başlik ve soru altinda toparlayacağim yardimlarinizi rica ederim
1) babam boşaniyor boşandiği eşinden 3 tane çocuğu var ardindan annemle evleniyor ben ve kardeşim hayat geliyor. Oturduğumuz ev babamin üzerine hiç geçmiyor ilk sahibi kendi öz annem ve babamin vefatindan sonra evi annem kardeşimin üzerine geçiriyor ( bunlari babam ve annem üvey kardeşlerime ve üvey anneme evin kardeşimin olacağini sözlü olarak beyan etmişlerdi tabi bu beyan maalesef sözlü odluğu için ispatlanamayacak ) . üvey annem ve ya üvey kardeşlerim bu evden hak sahibi olurlar mi ?
2 ) babam vefat etmeden önce kendi evimi aldim kredi ile. Bu süreçte babam bana maddi olarak elden bir miktar para verdi . Ayni zamanda üvey kardeşlerimede elden bir miktar para verdi . Babamin vefatindan sonra üvey kardeşlerim benim mal kaçirdiğimi onlarin para almadiğini o yüzden haklarinin yendiğini düşünüyor. Miras paylaşiminda elden verilen paralarin akibeti ne oluyor ?
3 ) babam vefat etmeden önce bir adet otomobil almişti araci benim üzerime yapmişti. ölmeden önce araci satmak istedi ( çünkü küçük kardeşimin okul masraflari vardi ) araci sattik ve ele geçen parayi öz annemin hesabina yatirdik. Bu işlemlerin hiç biri gizli sakli olmadi. Fakat üvey kardeşlerim annemin para kaçirdiğini babami kandirdiğini ve o satilan araçtanda hak sahibi olduklarini söylüyorlar . Bu konuda bir haklari olur mu ?
4 ) bu süreçte üvey anneme ve öz anneme ben bakiyorum yani her konulariyla ben ilgileniyorum. Kisacasi üvey annemde üvey kardeşlerime karşi bir fikir düşünmekte.
Konuyu mahkemeye taşiyacağiz. Mahkeme sürecinde yukaridaki konularda ne gibi sonuçlarla karşilaşabileceğim hakkinda bilgi verir misiniz ?
Cevap: ölen baba yaşayan öz ve üvey anne ( öz ve üvey kardeşler )
1- Annenizin o evi alacak parası yoksa, evin alımına babanız ne kadar katkı yaptıysa o oranda babanızın tüm mirasçılarının hakkı olur.
Üvey anneniz mirasçı değildir, ancak ondan olan kardeşleriniz (üvey değil) hak sahibidir.
2- Bir kişi yaşarken parası üzerinde dilediği gibi tasarrufta bulunabilir. İstediğine bağışlayabilir. Yaşarken size ve diğer kardeşlerinize bir miktar bağış yaptığı anlaşılıyor. Çocukların mirasta saklı payları, miras paylarının yarısıdır. Eşin saklı payı ise tamamıdır. Yani annenizin %25, siz dahil beş kardeşin herbirinizin %15 miras payı var. Saklı paylarınız %7,5. Değişik kişilere bağışlanan paralar nedeniyle mirastan alacağı %7,5'un altına düşen bunu almak için tenkis davası açabilir.
Örnek beş kardeş A, B, C, D ve E olsun. Babanızın toplam malı 100 birim olsun. Kimseye önceden verilen bir şey olmasa her biri miras olarak 15 birim alacaktı. Her biri neticede en az 7,5 almalı. Diyelim ki babanız hayatta iken A'ya 10, B ile C'ye 5 birim verdi. Bu durumda 80 birim pay edilecek. Dörtte biri annenize gidecek. Anneniz 25 yerine 20 alacak. Annenizin saklı payı 25 olduğu için 5 birim hakkı var.
Çocuklar mirastan 12 birim alacak. A toplam 22, B ile C toplam 17, D ile E toplam 12 almış olacak. Her biri 7,5'tan fazla aldığı için bunların ek talep hakları yok. Anneniz fazla alanlardan hakkı olan 5 birimi isteyebilir.
Size bağışlanan miktara karşı diğer kardeşlere de bağışlanan tutar varsa; siz bağışlanan tutarların denkleştirilmesini talep edebilirsiniz.
3- Gizli saklı veya açıktan olmasında bir fark yok. Yukarıda açıkladığım durum geçerli.
Sizin dava açmanıza gerek yok, onlar dava açarsa kendinizi savunursunuz.
Cevap: ölen baba yaşayan öz ve üvey anne ( öz ve üvey kardeşler )
YUSUF SELÇUK bey öncelikle bilgilendirmeniz için teşekkür ederim .
1) Evin tapusu babamın adına hiç geçmemiş ise ilk alındığından beri annemin üzerine annem emekli maaşı ve aynı zamanda çalışan birisiydi o ev alındığında .
2) bağışlanan tutarların elden verilmiş olması miktarın tespit edilmesi yada ispat edilebilmesi zorluk çıkartacaktır. Kişiler almadıklarını ya da aldıkları miktarı düşük beyan etmeleri durumunda süreçte nasıl bir değişiklik olur ??
3 ) öz annemin babasından ( öz dedemden) kalan mallarda üvey annemin çocuklarının hakkı olur mu ? onlar olacaklarını iddaa ediyorlar.
Vaktinizi alıyorum hakkınızı helal edin