sözleşmesi dolmadan evi temizlemeden çekip giden kiracı
Merhabalar.
Sırf bu konu için üye olmuşum gibi oldu ama kusura bakmayınız.
bir daireye sahibim ve içerisinde iki yıldır kiracım oturmaktaydı.
2016 nisan ayında yaptığımız kontrattan başka bir kontrat yapmadık.
bugün, yani bulunduğumuz yıl ve ay içerisinde kiracı evden çıkmak istiyorum dedi. ben de herhangi bir ücret istemeden evi güzelce temizle ve geçmiş aylarda eksik ödediğin kira bedelini öde çık dedim. lakin evin banyo ve tuvaletinin tavan kısmı üst kattan su sızmasından dolayı nem ve rutubetlenmiş simsiyah olmuş. ben de ağabeyim sen bana bunları ya üst kata yaptır ya da kendin yap anahtarı kapıcıya teslim et çık git dedim. lakin bugün bu boya işini yapmak benim görevim değil deyip, yapmayacağını söyledi. ben de hiçbir işlem yapma seninle hukuki olarak görüşeceğiz dedim ve konuyu kapattım.
kendimce, bu kadar yapıcı olmaya çalışırken karşı tarafın anlayışsızlığı sinirimi bozuyor.
şimdi sormak istediğim şeyler şunlar.
1.sözleşmeyi bir yıllık yaptık ve yenilemedik. bildiğim kadarıyla yenilenmeye sözleşmenin otomatik uzaması söz konusu. bunun geçerliliği var mıdır?
2.evi çıkarken her yeri boyatmasını geçtim sıkıntılı yerleri boyaması ve temiz bırakması sorumluluğunda değil midir?
3.elimde kira sözleşmesi yok. bir şekilde kaybettim. lakin kiracının doğalgaz açılması ile ilgili doğalgaz firmasına verdiği kira kontratı mevcut. bunu kullanabilir miyiz? ( hangi aylarda kira aldığımı vergi dairesine beyan ediyorum. bunun bir faydası olabilir mi? )
4. ilk aylarda kira kontratına hesap numaramı yazmama rağmen bir kaç ay elden verdi ve ben de bunun vergi dairesine bir kaç ayı elden aldığıma dair beyan ettim. dava aşamasında bu benim için sorun teşkil eder mi?
ilginize şimdiden teşekkür ederim. cevaplama sürecinde kendini benim yerime koyup düşüncelerini paylaşanlar haklarını helal etsinler. iyi günler.
Cevap: sözleşmesi dolmadan evi temizlemeden çekip giden kiracı
Tuvalet banyodaki üst kattan olan sızıntı evin kusurudur, tamir edilmesini sağlamak ta kiracınızın değil sizin yükümlülüğünüzdedir.
Kiracınız usulune uygun davranarak bu durumu sebep gösterip sözleşmenin sonunu beklemeden de tahliye imkanını kullanabilirdi. Bunun için de yapması gereken size bu durumu usulunce bildirip çözüm istemesi yeterliydi.
Şu haliyle dava açıp erken tahliye nedeniyle boşta geçen süreye ilişkin bir kaç aylık kira bedelini talep edebilirsiniz elbette ama üst kat tuvaletinden sızan ve sağlığı tehdit eden o görüntüyü ıspatlarsa kiracınız dava masraflarını ödemek zorunda kalmaktan başka bir sonuç elde edememe ihtimali daha yüksek olacaktır.
Cevap: sözleşmesi dolmadan evi temizlemeden çekip giden kiracı
verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
biz kendimiz mağdur olduk sanarken aslında mağduriyet yaratabiliyormuşuz.
tekrar teşekkür ederim.